Hibrid járművet tesztel a héten a Volánbusz

Egy újabb izgalmas autóbusz próbaüzemével folytatja az idei járműteszteket a Volánbusz: ezúttal a német Daimler Buses GmbH buszgyártó egyik legújabb büszkesége, a tavaly bemutatott Mercedes-Benz Intouro K modellje tűnik fel a magyar utakon. Az „intercityt”, azaz a helyközi forgalomba szánt, hibrid-dízel meghajtású járművet az utazóközönség e hét csütörtökig próbálhatja ki Budapest és Jászberény között.

Alig egy év leforgása alatt ez a negyedik jármű, amelyet a Volánbusz tesztelésre megkapott: múlt év októberében egy Credobus Econell 12 Next futott a főváros agglomerációjában, májusban Békéscsabán egy Mercedes-Benz eCitaro NMC3-mal ismerkedhettek meg a helyiek, Székesfehérváron pedig ugyancsak egy elektromos busz, az IVECO E-WAY GX 337 mutatkozott be júliusban a városlakóknak. (2020 óta egyébként több mint húsz új típust tesztelt a Volánbusz, köztük gázüzeműeket és elektromos meghajtásúakat egyaránt, sőt Magyarországon tavaly először még egy hidrogénmeghajtású busz is részt vett a közösségi közlekedésben.)

Az Omnibus Hungária Kft.-nek köszönhetően most a német Daimler Buses GmbH legújabb helyközi-elővárosi forgalomba szánt hibrid modellje, a Mercedes-Benz Intouro K érkezett utasforgalmi próbafutásra a Volánbuszhoz. A jármű október 26-ig közlekedik Budapest és Jászberény között, tervezett futásteljesítménye meghaladja a napi 230 kilométert.

A tesztjárműben található (a Citaro C2-ből már ismert) 48 V-os, úgynevezett lágyhibridrendszer alacsonyabb fogyasztást és így gazdaságosabb üzemeltetést eredményez. A mindössze 156 kg-os rendszer a tetőn elhelyezett egységben (Mild Hybrid Storage) tárolja a gördüléskor és fékezéskor termelt elektromos energiát, amellyel a 14 kW-os elektromotor elinduláskor és üresjáratban támogatja a dízelmotor működését. A hibridrendszer részét képező rekuperációs modulokat a továbbfejlesztett, 2.0-s szoftver vezérli.

Mercedes-Benz Intouro K hybrid, ABA 5, Sideguard Assist

Melyek a jármű további fő műszaki paraméterei?

  • Felépítménye és utastere: A normálpadlós autóbusz 10,745 méter hosszú; két utasajtó (elöl egy-, középen kétszárnyú külső lengőajtó); LED-es belső világítás + leszállásjelzők és vésznyitók.
  • Utaskapacitás: 41 ülőhely (TSE: Travel Star Eco – dönthető, kartámlás ülések, további lehajtható ülésekkel a második ajtóval szemben) + 21 állóhely.
  • Utaskomfort: Az utasok kényelmét egy 32 kW-os, EvoCool Comfort légkondicionáló, illetve egy azt kiegészítő fűtőberendezés szolgálja. Az utastájékoztatás 3 darab LED-es kijelzőn keresztül zajlik.
  • Biztonság és felszereltség: Az autóbuszon utazók biztonságáról ABS, ASR, valamint ABA5 vészfékasszisztens, SPA sávtartó asszisztens és ESP menetstabilizátor gondoskodik. A kormányzást RB-Servocom 8098 típusú kormánymű teszi könnyebbé. Tempomat és jobboldalt Sideguard Assist holttérfigyelő rendszer segíti az autóbusz-vezető munkáját.
  • Vezetőülés: Légrugós, kifordítható, fűthető, szellőztetett, deréktámasszal és lehajtható karfákkal felszerelt. A vezetőteret üvegfal választja el az utastértől.
  • Motor: Mercedes-Benz OM 936, 260 kW, 7,7 l; Euro 6.
  • Alternatív hajtás: 48 V-os, úgynevezett lágyhibridrendszer.
  • Mellső futómű: ZF 82 RL EC – független felfüggesztésű, 7,5 tonna teherbírású; 295/80 R22,5 M+S.

A gyártó az autóbusz előnyei közül kiemeli, hogy a jármű kedvező hosszúsága és 18,34 méteres fordulási sugara egyaránt alkalmassá teszi a szűkebb városi utcákban és a kanyargós – akár hegyvidéki – utakon való közlekedésre is. A fékezési energia elektromos árammá való alakításának köszönhetően az autóbusz üzemeltetése üzemanyag-takarékos és költséghatékony, így a beszerzésére fordított kiadás gyorsabban megtérül. Ugyanakkor a fenntarthatósági szempontok mellett a környezetkímélő megoldás és az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás jelentősége sem hanyagolható el.

One thought on “Hibrid járművet tesztel a héten a Volánbusz

Comments are closed.