Hódít a glamping!

Ha két évtizeddel ezelőtt valaki kempingezni ment, az két dologra utalt: vagy az illető rendkívül elkötelezett volt a természet iránt, és a cserkészvér csordult az ereiben, vagy pedig egyszerűen nem rendelkezett más lehetőséggel, és inkább vállalta a kényelmetlenségeket. Azonban a 21. században egy új “nomád” generáció lépett előtérbe, akik teljesen más elvárásokkal és preferenciákkal rendelkeznek. Már nem érdekli őket a sátorverés, a tábortűz körül sült ételek, a hideg zuhanyozás és az éjszakai hideg. Ehelyett olyan kempingélményre vágynak, ami hasonlít egy szállodához.

Az egyre növekvő kereslet szükségszerűen új kempingezési stílust hozott létre, amit a “glamping” névvel illetünk, azaz a luxuskempingezés. Az elmúlt években a glamping olyan trenddé vált, amelyet a közösségi médiában is hatalmas siker övez. Az Instagram például tele van glamping élményekkel, és a hozzátartozó hashtaget milliószámra használják.

De mi is pontosan a glamping?
Ez egy olyan kényelmes és minden igényt kielégítő kempingélményt jelent, amely természetközeli életérzést nyújt. Az Instagram-társadalom pedig hatalmas felhajtást csinált belőle. Nehéz végigtekinteni az elmúlt órák bejegyzésein anélkül, hogy bele ne botlanánk egy-egy glampingező posztba főleg nyári szezonban.

A glamping teljes extrákkal érkezik, és nem kell lemondani a szállodai komfortról, miközben csak egy lépésre vagyunk a természettől.

A glamping népszerűsége nem csak a tökéletesen megkomponált fotóknak köszönhető, hanem a különleges hangulatának és sokszínűségének is. Alig találni két egyforma glamping helyszínt, és egyes esetekben a vendégek akár saját preferenciáik alapján is testre szabhatják a kempingezési élményüket. Egy londoni utazási iroda például több mint 751 millió különböző hedonista kempingezési lehetőséget kínál, de itthon is számos lehetőségünk van válogatni.

A kényelmi szintek és az árak széles skálán mozognak. Az egyszerűbb glamping opcióktól, mint a lakókocsik, egészen a high-end jurtákig, számos lehetőség közül választhatunk. Az árak egy éjszakára néha magasabbak lehetnek, mint egy négycsillagos szállodában, de a glamping helyek többségében kényelmes fürdőszoba, hatalmas franciaágy és akár személyzet is rendelkezésünkre áll.

Természetesen vannak szélsőséges példák is a világban, ahol a glamping inkább az extrémitásról szól, mint a pihentető nyaralásról. Például a svájci Alpokban található Null Stern Hotel.

Az örömteli hír az, hogy a glamping már nem csak külföldi különlegesség. Magyarországon is találunk világszínvonalú glamping helyszíneket. A ruzsai Homoki Lodge például a világ egyik legjobb rusztikus szálláshelyévé választották néhány évvel ezelőtt az Architectural Digest építészeti magazinban.

A Homoki Lodge egyik része könnyedén beilleszkedne a falusi szálláshelyek kategóriájába. Azonban itt nyolc szoba, teraszos luxusrezidenciák és hét jurtát is találunk, amelyekben légkondicionáló, tusoló, minibár és pezsgőfürdő is rendelkezésre áll a modern nomádok számára.

Az Őrségben is lehetőségünk van glampingezni az Őrségi 5 Érzék Házakban, ahol választhatunk a lombház, a sátor, a kástuház, a lebegő sátor vagy az echós szekér között, ha alternatív szállást keresünk.

Hasonló lehetőséget kínál a noszvaji Nomád Hotel is. Itt a lombház és a lebegő sátor helyett három és fél méter magasban, lombok között épített “Buborék” iglukban élvezhetjük a magaséletet.

Nomád Hotel – Buborék iglu

A világ számos csodálatos glamping helyszínéből válogathatunk, legyen szó Chilétől Horvátországig, Marrákeshtől Kaliforniáig terjedő különleges és ötletes szállásokról.

A glamping nem a hagyományos kempingezéssel versenyez, hanem egy új dimenziót hoz létre a kényelmes kikapcsolódás és a természettel való közelség terén. A modern nomádoknak lehetőségük van élvezni az alternatív wellness-hétvégéket, távol a turistacsoportoktól, a pezsgőfürdőktől és a puccos éttermektől. A glamping azt kínálja, amire a városi életben vágyók pihenéskor szükségük van.

One thought on “Hódít a glamping!

Comments are closed.