Íme a lista, melyik kevenc gyorskajádban mennyi műanyag van

Az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi csoport legújabb jelentése szerint az élelmiszerekben továbbra is jelentős mennyiségű műanyag található, annak ellenére, hogy ezek az anyagok egészségügyi kockázatokkal járhatnak. A nonprofit szervezet azt követeli, hogy a szabályozó hatóságok vizsgálják felül az élelmiszerek gyártása során használt műanyagok biztonságosságát.

A jelentés szerint az általuk tesztelt 85 különböző élelmiszer és gyorsétel közül mindössze egy volt, amely nem tartalmazott ftalátokat, azaz lágyítószereket. Ezek a vegyi anyagok a műanyagok rugalmasságát és tartósságát növelik. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a biszfenol A (BPA) és más biszfenolok jelenléte is megfigyelhető az élelmiszerekben, bár alacsonyabb szinten, mint az előző vizsgálatok során 2009-ben.

A ftalátok és biszfenolok beavatkozhatnak az ösztrogén és más hormonok termelésébe és szabályozásába, ami növelheti a születési rendellenességek, a rák, a cukorbetegség, a meddőség, az idegrendszeri fejlődési zavarok, az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatát.

Az élelmiszerek között kimutatott ftalátokat tekintve az Annie’s Organic Cheesy Ravioli vezetett, ahol 53,579 nanogramm/adag mértek. Ezt követte a Del Monte szeletelt őszibarack és a Chicken of the Sea rózsaszín lazac. Emellett az olyan népszerű termékeket, mint a Cheerios, a Gerber bébiétel és a Yoplait joghurt is vizsgálták, valamint a Wendy’s, a Burger King és a McDonald’s hamburgerjeit, nuggets-ét és sült krumpliját.

A Consumer Reports szerint bár egyik ftalát szint sem lépte túl az amerikai és az európai szabályozó hatóságok által meghatározott határértékeket, a tudósok még nem erősítették meg egyetlen olyan szintet sem, amelyet biztonságosnak lehetne tekinteni. A fogyasztói csoport szerint ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletek újraértékeljék a lágyítószerek kockázatait.

A jelentés kitér arra is, hogy az eltéréseket nemcsak az élelmiszerek között, hanem az azonos típusú termékek között is felfedezték. A Wendy’s Crispy Chicken Nuggets például több mint négyszeres ftalát tartalmat mutatott, mint a McDonald’s Chicken McNuggets.

James Rogers, a Consumer Reports termékbiztonsági tesztjeit felügyelő szakértő szerint ez a vizsgálat azt mutatja, hogy bár elterjedtek ezek az anyagok, mégis van lehetőség csökkenteni az élelmiszerekben található mennyiségüket. A fogyasztói csoport kiemeli, hogy a lágyítószerek kockázatainak újraértékelése elengedhetetlenül fontos az egészséges élelmiszerek biztosítása érdekében.

A teljes jelentés itt érhető el, de néhány ismertebb ital ftalátszintjei (nanogramm/adag):

 • Coca Cola (műanyag palackos) – 6167
 • Lipton citrusos diétás zöld tea (műanyag palackos) – 4433
 • Pepsi Cola (dobozos) 2938
 • Gatorade (műanyag palackos) 1752

Végül az ismertebb gyorsételek ftalátszintjei (nanogramm/adag):

 • Wendy’s csirke falatok (papírdobozos csomagolás) – 33 980
 • Burger King sajtos Whopper szendvics (papírcsomagolás) – 20 167
 • Burger King csirke falatok (papírzacskós) – 19 782
 • McDonald’s sajtos negyedfontos szendvics (sajtos McRoyal – papírdobozos) – 9956
 • Burger King klasszikus sült krumpli (papírdobozos) – 8512
 • McDonald’s csirke falatok (papírdobozos) – 8512
 • McDonalds sült krumpli (papírdobozos) – 5538
 • Pizza Hut sajtos pizza (papírdoboz) – 2718