Az amerikai Consumer Reports fogyasztóvédelmi csoport legújabb jelentése szerint az élelmiszerekben továbbra is jelentős mennyiségű műanyag található, annak ellenére, hogy ezek az anyagok egészségügyi kockázatokkal járhatnak. A nonprofit szervezet azt követeli, hogy a szabályozó hatóságok vizsgálják felül az élelmiszerek gyártása során használt műanyagok biztonságosságát.
A jelentés szerint az általuk tesztelt 85 különböző élelmiszer és gyorsétel közül mindössze egy volt, amely nem tartalmazott ftalátokat, azaz lágyítószereket. Ezek a vegyi anyagok a műanyagok rugalmasságát és tartósságát növelik. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a biszfenol A (BPA) és más biszfenolok jelenléte is megfigyelhető az élelmiszerekben, bár alacsonyabb szinten, mint az előző vizsgálatok során 2009-ben.
A ftalátok és biszfenolok beavatkozhatnak az ösztrogén és más hormonok termelésébe és szabályozásába, ami növelheti a születési rendellenességek, a rák, a cukorbetegség, a meddőség, az idegrendszeri fejlődési zavarok, az elhízás és más egészségügyi problémák kockázatát.
Az élelmiszerek között kimutatott ftalátokat tekintve az Annie’s Organic Cheesy Ravioli vezetett, ahol 53,579 nanogramm/adag mértek. Ezt követte a Del Monte szeletelt őszibarack és a Chicken of the Sea rózsaszín lazac. Emellett az olyan népszerű termékeket, mint a Cheerios, a Gerber bébiétel és a Yoplait joghurt is vizsgálták, valamint a Wendy’s, a Burger King és a McDonald’s hamburgerjeit, nuggets-ét és sült krumpliját.
A Consumer Reports szerint bár egyik ftalát szint sem lépte túl az amerikai és az európai szabályozó hatóságok által meghatározott határértékeket, a tudósok még nem erősítették meg egyetlen olyan szintet sem, amelyet biztonságosnak lehetne tekinteni. A fogyasztói csoport szerint ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletek újraértékeljék a lágyítószerek kockázatait.
A jelentés kitér arra is, hogy az eltéréseket nemcsak az élelmiszerek között, hanem az azonos típusú termékek között is felfedezték. A Wendy’s Crispy Chicken Nuggets például több mint négyszeres ftalát tartalmat mutatott, mint a McDonald’s Chicken McNuggets.
James Rogers, a Consumer Reports termékbiztonsági tesztjeit felügyelő szakértő szerint ez a vizsgálat azt mutatja, hogy bár elterjedtek ezek az anyagok, mégis van lehetőség csökkenteni az élelmiszerekben található mennyiségüket. A fogyasztói csoport kiemeli, hogy a lágyítószerek kockázatainak újraértékelése elengedhetetlenül fontos az egészséges élelmiszerek biztosítása érdekében.
A teljes jelentés itt érhető el, de néhány ismertebb ital ftalátszintjei (nanogramm/adag):
- Coca Cola (műanyag palackos) – 6167
- Lipton citrusos diétás zöld tea (műanyag palackos) – 4433
- Pepsi Cola (dobozos) 2938
- Gatorade (műanyag palackos) 1752
Végül az ismertebb gyorsételek ftalátszintjei (nanogramm/adag):
- Wendy’s csirke falatok (papírdobozos csomagolás) – 33 980
- Burger King sajtos Whopper szendvics (papírcsomagolás) – 20 167
- Burger King csirke falatok (papírzacskós) – 19 782
- McDonald’s sajtos negyedfontos szendvics (sajtos McRoyal – papírdobozos) – 9956
- Burger King klasszikus sült krumpli (papírdobozos) – 8512
- McDonald’s csirke falatok (papírdobozos) – 8512
- McDonalds sült krumpli (papírdobozos) – 5538
- Pizza Hut sajtos pizza (papírdoboz) – 2718