Íme a Temu 5 leggyakoribb csalása

Az internet világában a kényelmes online vásárlás és az elérhető áruk széles skálája mellett sajnos a csalások is mindennaposak. Az ESET kiberbiztonsági szakértői által összegyűjtött adatok alapján megmutatjuk, melyek azok a leggyakoribb átverési taktikák, amelyekkel a Temu webshopjában találkozhatunk.

1. Hírességek meztelen fotóinak “Kiszivárogtatása”

A Temu webshop a felhasználókat ösztönzi a vásárlásra úgy, hogy örömmel osztozkodjanak barátaikkal vagy kövessék egy adott termék megvásárlására ösztönző ajánlókódok használatával. Ám óvakodni kell az olyan trükkös megoldásoktól, amelyek hírességek meztelen képeit ígérik cserébe. Ezek a képek sosem jelennek meg, a csalók csak kedvezményeket gyűjtenek maguknak.

2. Fortnite/Roblox kedvezmények

Az ingyenes Roblox Robux ajándékkártyák és a ritka Fortnite karakter kinézetek ígéretei vonzóak lehetnek a játékosoknak, ám a Temu felületén beírt ajánlókódokkal valójában semmilyen jutalmat nem kapnak. A csalók egyszerűen kihasználják a közösségi média felhasználók kíváncsiságát, miközben a Temu webshop hírnevét próbálják felhasználni a saját előnyükre.

3. Hamisított termékek

Bár a Temu testvérvállalata, a Pingduoduo a szellemitulajdon-hamisító piacterek listáján szerepel, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a Temu csak hamisított termékeket forgalmazna. Azonban beszámolók szerint olyan másolatok kerültek elő, amelyek a hamisítás határát súrolják, de nem lépik át azt. Fontos, hogy óvatosan válasszunk a vásárlás során, és figyeljünk a termékek eredetiségére.

4. Hamis együttműködések

A Temu népszerűségét kihasználva a csalók olykor hírességek nevében posztolnak bejegyzéseket, mintha kereskedelmi partnerségben állnának a webáruházzal. Az ajánlókódok beírására buzdítva a rajongókat, azonban valójában nem létezik ilyen együttműködés, és a kódok beírásával csak a csalók gazdagodnak.

5. 90 százalékos kedvezmények

Végül, de nem utolsósorban, érdemes óvatosan bánni azokkal az átverési kísérletekkel, amelyek hatalmas kedvezményeket ígérnek a Temu webshopjában. Gyakran a rövid ideig tartó, jelentős kedvezményeket hirdető reklámok mögött adathalász oldalak állnak, ahol a hackerek megszerezhetik a bankkártyaadatokat. Fontos, hogy mindig alaposan ellenőrizzük az ilyen típusú reklámokat, és csak megbízható forrásból vásároljunk.

Az online vásárlás kényelme mellett mindig óvatosnak kell lennünk, hogy elkerüljük az átveréseket és a csalásokat. Legyen szemfülesebb, és mindig ellenőrizze a webshopok hitelességét, hogy biztonságban legyen a vásárlás során.