Indul a nevezés a Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre!

A Gyulai Pálinkafesztivál, Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, ismét felkészül a pálinkák és párlatok csodálatos világába való mélyebb merülésre.

A fesztivál, amely hazánk legnagyobb múlttal rendelkező pálinkás eseménye, évről évre több tízezer látogatót vonz. Az idei év különlegessége, hogy a fesztivál kísérőrendezvényeként megrendezik a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt, amelyre párlatokat, pálinkákat és likőröket várnak a bérfőzetőktől, magánfőzőktől, valamint kereskedelmi főzdéktől is. A verseny egyik kiemelt célja a pálinka, mint Hungarikum népszerűsítése és a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése.

Nevezési információk

A versenyre való nevezési határidő 2024. március 28. csütörtök 18:00 óra. A nevezés online történik a gyulaipalinkafesztival.hu oldalon a Brillante – 2024 menüpont alatt. A kereskedelmi főzdéknek 3×0,35 vagy 2×0,5 liter, bérfőzetőknek és magánfőzőknek pedig fajtánként minimum 1×0,35 liter versenymintát kell beküldeniük. A nevezési díjak a kereskedelmi főzdéknél 1-4 minta esetén 5.000 Ft+áfa vagy 17 EUR/mintánként, míg a bérfőzetők és magánfőzők esetén bruttó 5.000 Ft vagy 14 EUR/mintánként.

A verseny menete

A beérkező párlatokat 2024. április 5-6. között bírálja a szakértő zsűri a békéscsabai Panoráma Étteremben. A zsűri tagjai Lovassy György és Adamik Anikó versenyigazgatók vezetésével nemzetközileg és országosan elismert pálinkabírálókból állnak. Az értékelés 100 pontos rendszerben történik, a zsűri pedig kizárja a befolyásolás lehetőségét, hogy minden terméket párhuzamosan, függetlenül értékeljen.

Az eredményhirdetés és díjak

Az eredményhirdetésre 2024. május 18-án, Gyulán kerül sor, amelynek célja a pálinkás társadalom összefogása és az elismerés kifejezése a legjobb párlatok és pálinkák iránt. A kategória győztesei, arany, ezüst, bronz minősítések mellett kiemelt fődíjakat is kiosztanak, mint például a Legjobb Kereskedelmi Pálinka, a Legjobb Magánfőzött Párlat vagy éppen a Legjobb Bérfőzetett Párlat.

Az idei versenyszabályzat alapján a szervezők a minőségi pálinkák értékelésével és a pálinka hagyományainak népszerűsítésével kívánják összekötni a résztvevőket és a látogatókat. A verseny egy kivételes lehetőség a pálinka szerelmeseinek a találkozásra, a tapasztalatcserére és az elismerés megosztására. Legyen részese a Gyulai Pálinkafesztivál és a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny élményének, és ne hagyja ki a lehetőséget a legkiválóbb pálinkák felfedezésére!