Interkontinentális távközlési kábelrendszert építhet a 4iG és a Telecom Egypt 

Az új nagykapacitású adatsztráda a Földközi-tenger alatt teremthet kapcsolatot Egyiptom és Albánia között

A budapesti központú infokommunikációs vállalat, a 4iG Nyrt., és Egyiptom első integrált távközlési szolgáltatója, illetve a régió egyik legnagyobb tengeralatti kábel operátora, a Telecom Egypt előzetes megállapodást kötött az Albániát és Egyiptomot a tenger alatt összekötő nagy kapacitású optikai kábelvezeték kiépítéséről. A tenger alatti összeköttetés nyílt hozzáférésű modellben valósulna meg, amely a meglévő földközi-tengeri útvonalaktól eltérő tranzitútvonalat biztosítana a fontos nyugat-európai csomópontok, mint Frankfurt, illetve számos kelet-európai elérési pont irányába is.

A 4iG Nyrt. elnöke, Jászai Gellért és a Telecom Egypt vezérigazgatója, Mohamed Nasr, szándéknyilatkozatot írtak alá az Egyiptomot és Albániát összekötő, a Földközi-, Jón- és Adriai-tenger alatt húzódó, nagy kapacitású optikai kábel kiépítéséről – tette közzé a tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde oldalán. Az együttműködéssel a partnerek jelentős részesedést kívánnak szerezni a gyorsan növekvő Európa és Ázsia, illetve Európa és Kelet-Afrika közötti adatátviteli piacon. Albánia stratégiai elhelyezkedése miatt az egyik kiemelt belépési pont lehet Kelet-Európába és az ország biztonságos és határokon átnyúló szárazföldi infrastruktúrájának köszönhetően fontos tranzit kapcsolatot biztosít további desztinációk irányában.

A Telecom Egyiptommal kötött előzetes megállapodás jelentős mérföldkő a 4iG Csoport számára. A közép-kelet-európai tranzitüzletágban szerzett széleskörű tapasztalatainkra támaszkodva ez a partnerség belépést jelenthet egy új és stratégiailag fontos üzleti területre, az interkontinentális vezetékes hálózatok piacára. A 4iG tovább erősíti regionális jelenlétét azzal, hogy Albániában új adatkaput hoz létre, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítése pedig további együttműködési lehetőségeket teremt a régió országaival” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnöke.

Örömmel működünk együtt a 4iG csoporttal egy új európai belépési pont kialakításában, lehetővé téve ezen az Ázsiából és Afrikából érkező adatforgalom továbbítását a nagy európai csomópontok felé. A fejlesztés összhangban van a Telecom Egypt diverzifikációs stratégiájával, amelynek köszönhetően nyílt és rugalmas adatátviteli lehetőségeket kínálhatunk partnereinknek a Földközi-tenger térségében. Együttműködésre törekszünk az iparág legnagyobb szereplőivel annak érdekében, hogy zökkenőmentes összeköttetést biztosíthassunk partnereinknek és a végfelhasználóknak regionális és globális szinten egyaránt. Az Egyiptom és Albánia közötti tenger alatti kábelrendszer az újonnan indított nyílt és semleges ökoszisztémánkat, a „WeConnect”-et használja majd, amellyel problémamentes összekapcsolás létesíthető a számos tenger alatti kábelrendszer között. Elkötelezettek vagyunk az iparági szereplőkkel való együttműködésben, hogy megbízható adatkapcsolati megoldásokat biztosítsunk az ügyfeleinknek, és a végfelhasználóknak a régióban és globálisan.” – mondta a megállapodás kapcsán Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója.

A több mint 165 éves múltra visszatekintő, a tenger alatti interkontinentális összeköttetések terén hatalmas szakértelemmel rendelkező Telecom Egypt 160 jelentős tenger alatti kábelszolgáltató partnere világszerte. A vállalat elhivatottan fejleszti széleskörű, legmodernebb megoldásokból álló portfólióját, hogy lépést tartson a nemzetközi összeköttetés iránti növekvő igényekkel, miközben a legrövidebb és legmegbízhatóbb útvonalakat biztosítja globális partnerei számára. A Telecom Egypt nagy léptékű beruházásokat hajtott végre, melynek köszönhetően jelentős tenger alatti és szárazföldi infrastruktúrával rendelkezik.

Háttérinformáció:

4iG Csoport

A budapesti székhelyű, magyar többségi tulajdonú 4iG Nyrt. Magyarország és a nyugat-balkáni régió vezető távközlési és IT-csoportja, a tudásalapú, digitális gazdaság egyik vezető vállalata. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat friss és innovatív szemlélete, valamint Magyarország vezető IT rendszerintegrátoraként betöltött pozíciója a csoportot a régió digitális átalakulásának vezető üzleti szolgáltatójává teszi. A 4iG dinamikus terjeszkedési stratégiája a magyarországi és a nyugat-balkáni távközlési piac meghatározó szereplőjévé emelte. A csoport folyamatosan bővíti szolgáltatásait, szakértelmét és portfólióját, hogy megfeleljen a távközlési és IT-piacok változásainak és igényeinek. A 4iG Csoport több, mint 8.000 főt foglalkoztat. www.4iG.hu

Telecom Egypt

A Telecom Egypt az első integrált távközlési szolgáltató Egyiptomban, amely a távközlés valamennyi területén nyújt szolgáltatásokat, beleértve a vezetékes és mobil hang- és adatátviteli szolgáltatásokat. A Telecom Egypt több mint 165 éves múltra tekint vissza és vezető szerepet tölt be az egyiptomi távközlési piacon, a társaság a nagyvállalati és lakossági ügyfeleinek a legfejlettebb technológiát, megbízható infrastrukturális megoldásokat és a legszélesebb tenger alatti kábelhálózatot kínálja. A Telecom Egypt a “WE” mobiloperátor mellett 45%-os részesedéssel rendelkezik a Vodafone Egyiptomban is. A Telecom Egypt részvényeivel az egyiptomi tőzsdén és a londoni tőzsdén kereskednek.  ir.te.eg