Elszáradt füvekről

Hossz: 197 perc, színes, török-francia-német-svéd film
Országos bemutató: 2024. március 21.

Nuri Bilge Ceylan a kortárs európai mozi egyik legjelentősebb alkotója. A török rendezőóriás filmjei rendszeresen a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütálnak, ahol sorra nyerik a díjakat – például kiérdemelte a Zsűri Nagydíját (Messze, 2003, Once Upon a Time in Anatolia, 2011), a legjobb rendezés díját (Három majom, 2008), a FIPRESCI-díjat, valamint egyenesen a fesztivál legrangosabb díját, az Arany Pálmát (Téli álom, 2014).

Legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.

Az Elszáradt füvekről Ceylantól megszokott módon az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen.

Eredeti cím:Kuru Otlar Üstüne
Nemzetközi cím: About Dry Grasses
Gyártó: NBC Film, Memento Films Production, Komplizen Film
Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Rendezte: Nuri Bilge Ceylan
Forgatókönyv: Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Fényképezte: Cevahir Sahin, Kürsat Üresin
Producer: Nuri Bilge Ceylan
Vágó: Oguz Atabas, Nuri Bilge Ceylan
Zene: Philip Timofeyev
Főszereplők: Deniz Celiloglu, Merve Dizdar, Musab Ekici, Ece Bagci

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2023:
A legjobb színésznő díja

Tanítanék Filmnapokon 2023. október 26. és 28. között három egymást követő napon, három tanári témájú filmet láthat a közönség premier előtt a budapesti Corvin Moziban többek között az Elszáradt füvekről című filmet is.