Itt érdemes keresni az eldugott karácsonyi ajándékokat!

Sokaknak okoz gondot a szezonális holmik tárolása – derül ki az IKEA felméréséből.

Jobb kihasználtság, rendezettebb otthon

A szezonális holmik megfelelő tárolása nemcsak a tárgyak épségéről gondoskodik, de az otthon is rendezettebbnek, tágasabbnak tűnik, ha mindennek van helye. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek jobban ki is használják a tárgyaikat, ha mindig pontosan tudják, hogy hol vannak, illetve, ha például a téli holmik nem kerülnek a nyári ruhák útjába, vagy fordítva.

A karácsonyi szezonban a díszek és a fenyőtalp mellett még néhány extra doboznak kell helyet találni: a már megvásárolt ajándékokat ugyanis az ünnepekig el kell rejteni kíváncsiskodó szeretteink elől. Az IKEA Otthoni tárolás felmérése szerint a magyarok igazi klasszikusokat választanak, ha arról van szó, hová rejtsék a karácsonyi ajándékokat. A leggyakoribb hely a ruhásszekrény (39%), de az ágy alá (20%) és a kabáttárolóba (9%) is gyakran kerül ajándékozásra váró csomag.

A szezonális tárgyaknak nehéz helyet találni

Az ajándékok elrejtését még megoldják, a szezononként elővett tárgyak tárolása azonban már komoly kihívásokat okoz a magyaroknak. A legtöbben a nehéz hozzáférhetőség és a helyhiány miatt bosszankodnak. Karácsonyi dekoráció, szánkó vagy akár a kültéri bútorok – a megkérdezettek mintegy 10 százaléka mondta azt, hogy már keresi a megoldást arra, hogyan tudna helyet találni azoknak a holmiknak, amiket csak az év bizonyos szakában akar elővenni.

Azok, akik már megpróbáltak megoldást találni a tárolási problémákra, leggyakrabban ismerősökön, családon, barátokon keresztül, illetve Google vagy más kereső használatával, esetleg bútoráruházak webshopjából inspirálódva keresik a számukra leginkább megfelelő tárolási lehetőségeket. Akik úgy érzik, hogy minden igyekezetük ellenére még mindig nem tudják, hogyan lehetne okosabban tárolni a szezonális holmijaikat, a kinézett tárolási megoldásokról a nehéz megvalósíthatóság, a megfelelő tárolóhely hiánya vagy az időigényesség miatt mondtak le legtöbbször.

Népszerűek a dobozok és a több funkciós bútorok

A szezonális tárgyak tárolására szolgáló eszközök között a tároló dobozok, a tároló funkcióval ellátott bútorok és a rendszerezők a legnépszerűbbek. A magyaroknak emellett fontos, hogy a tárolási megoldások stílusosak és esztétikusak legyenek, miközben maximálisan kihasználják a rendelkezésre álló helyet.

A megkérdezettek 44 százaléka hajlandó lenne pénzt költeni a tárolási megoldásokra. A válaszadók 29 százaléka 10 ezer forint alatt hajlandó költeni, míg a 15 százalékuk 10-25 ezer forint közötti összeget is fizetne azért, hogy jó helyen tudja szezonális holmijait.

Térkihasználó megoldások minden otthonba

Az IKEA minden lakástípusra és minden családnak kínál valamilyen okos tárolómegoldást: a szakértők segítségével kialakított gardróboktól kezdve az okos rendszerezőkig és tárolómegoldásokig az áruházban számos olyan megoldást ismerhetnek meg az IKEA vásárlói, amelyekkel otthonuk minden sarkát kihasználhatják.