Jóképű halott új testrészt érdemel

A Lisa Frankenstein újragondolja a Frankenstein-mítoszt, szerinte a jóképű halott új testrészt érdemel.

A Frankenstein-mítosz újraértelmezésére vállalkozik a Lisa Frankenstein című horrorvígjáték, amelyben nem őrült tudós kelt életre és told meg friss testrészekkel egy holttestet, hanem egy meg nem értett kamaszlány. A címbeli Lisa (Kathryn Newton) a közmondásos különc lány az osztályban, csak a temetőben érzi igazán otthon magát, ahol letűnt korok szerelmeiről ábrándozik. Egészen addig, míg a véletlen folytán életre nem kel egy 1847-ben elhunyt jóképű fiatalember teteme (Cole Sprouse), akiből a lány igyekszik embert faragni, jobban mondva eszkábálni megfelelő donorok segítségével, akik a hiányzó végtagokat szolgáltatják akaratuk ellenére.

A rövid összefoglalóból is látszik, hogy nem hétköznapi romantikus történet kerül a mozikba Valentin napon. Az eredeti fordulatokról Diablo Cody gondoskodik, aki 2007-ben Oscart kapott a Juno forgatókönyvéért, aztán olyan filmekkel öregbítette hírnevét, mint a Pszichoszingli és az Ördög bújt beléd. „Akármiről is írok, a hős drámai változáson megy át, démon szállja meg vagy gyökeres fordulatot vesz az élete – mondta Cody az Entertainment Weeklynek. – Mindig azt vizsgálom, mennyire tud ugyanaz maradni a hős a változás után, melyik része cserélődik ki teljesen. A mostani filmben a részek cserélődését kivételesen szó szerint kell érteni.”

Kathryn Newton számára az Ifjú Frankenstein című klasszikus horrorvígjáték jelentette az egyik ihletforrást, abban is a legendás komikus, Gene Wilder alakítása. „Hihetetlen színész volt, aki két szélsőség között lebegett valahol a hipertérben: teljesen elszállt figurákat alakított, de közben olyan normális fazon is volt, akivel mindig lehetett azonosulni, ezért maradt meg szinte minden filmje az emlékezetben.”

Cole Sprouse úgy érzi, pályafutásának új csúcsát jelenti a szimpatikus tetem szerepe, mert teljesen más színészi eszköztárat kellett bevetnie, mint eddig. „Naponta fél kilónyi maszkot rétegeztek rám, úgyhogy mimikáról nem lehetett szó, a karakterem beszélni sem tud, mindent hörgéssel, nyögéssel, gesztusokkal kellett elmondanom – mondja a fiatal színész. – Technikailag eddig ez a leginkább fizikális szerepem, nagyon szórakoztató volt megtanulni, hogyan lehet érzelmeket kizárólag testbeszéddel kifejezni.”