Két magyar filmet is Annie-díjra jelöltek

Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje, valamint Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros Műanyag égbolt című mozifilmje is versenyez az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai megmérettetésen az Annie-díjért a legjobb független animációs mozifilm kategóriában – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Mint felidézik, az Annie-díjátadó gálát évente rendezi meg a Nemzetközi Animációs Film Szövetség (ASIFA-Hollywood), amelyet 1960-ban Annecy-ban alapítottak. Az 1972-ben létrehozott és a filmeket 1992-től díjazó Annie Awards gálán idén 32 kategóriában díjazzák azokat az alkotásokat, amelyeket az elmúlt évben mutattak be világszerte.

A független film kategóriában öt jelölt versenyez, amelyek közül kettő magyar alkotás. Gauder Áron a Kojot négy lelke című animációs filmje az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet. A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú alkotás az animációs filmek fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta.

A filmet később díjazták Bolognában, Los Angelesben, az Arizóna Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a treboni Anifilm fesztiválon is díjat kapott. Az alkotás több mint negyven fesztiválra kapott meghívást. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film producere Temple Réka, rendezője Gauder Áron, aki Bereményi Gézával közösen írta a film forgatókönyvét – olvasható a közleményben.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta különleges atmoszférájú alkotása a Műanyag égbolt egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki.

Mint írták, a film különlegessége, hogy az alkotók a rotoszkóp technika segítségével forgatták a jeleneteket, azaz kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit: Szamosi Zsófiát, Keresztes Tamást, Hegedűs D. Gézát, Schell Juditot, Znamenák Istvánt, Nagy Zsoltot, Patkós Mártont és Olasz Renátót.

A Műanyag égbolt világpremierje a tavalyi Berlinalén volt. Az alkotás megkapta a legjobb filmnek járó Ezüst Méliés-díjat a strasbourgi filmfesztiválon, valamint Európai Filmdíjra jelölte az Európai Filmakadémia. A magyar-szlovák koprodukcióban készült sci-fi a Nemzeti Filmintézet, a Szlovák Audiovizuális Alap és az Eurimages támogatásával készült.

Az Annie-díjakat február 17-én adják át Los Angelesben.