Life2vec: Megmondja mikor halunk meg ez a program

Az új mesterséges intelligencia, a Life2vec, a Dán Műszaki Egyetem által kifejlesztett rendszer, forradalmasíthatja a korai halálozás becslését. A rendszer, amely mintegy hatmillió dániai polgár adatait használja fel, nem csupán az egészségügyi információkat veszi figyelembe, hanem az egyén életeseményeit, végzettségét, munkahelyét és keresetét is. Így kialakítva egy precíz és sokoldalú előrejelzési mechanizmust.

A Life2vec működése:

A Life2vec hasonlóan működik, mint a ChatGPT, azonban specifikusabb területen alkalmazva. Az egyén múltbeli eseményeit vizsgálja meg, olyan tényezőket elemezve, mint egészségi állapot, végzettség, foglalkozás, és kereseti szint. Ezek az adatok a rendszer számára építőkövek a jövőbeni események előrejelzéséhez.

Kísérletek és eredmények:

A kutatók kísérletük során 35 és 65 év közötti egyének adatait használták fel, fele közülük 2016 és 2020 között elhunyt. A rendszer számára eltitkolták az utolsó négy év adatait, majd arra kérték, hogy becsülje meg, kik fognak meghalni. A Life2vec meglepően pontos választ adott, 11 százalékkal meghaladva más mesterséges intelligencia vagy biztosítási ügynökségek előrejelzéseit.

Kihívások és lehetséges anomáliák:

Annak ellenére, hogy a Life2vec ígéretes eredményeket mutatott, az ilyen típusú mesterséges intelligencia alkalmazásoknak továbbra is számos kihívással kell megküzdeniük. Az etikai kérdések, az adatvédelem és az anomáliák kezelése olyan területek, amelyeken folyamatosan fejlődniük kell.

A mesterséges intelligencia jövője:

A Life2vec bemutatása után felmerül a kérdés, hogy az ilyen típusú rendszerek milyen mértékben lehetnek részei mindennapi életünknek. A pontos előrejelzések és az egyre fejlődő technológia mindenképpen felvetik az érdekességeket és kihívásokat, amelyekkel a jövőben szembesülhetünk az ilyen típusú intelligencia alkalmazása során.