Magyar gasztronómia a csúcson: 11 Michelin-csillag és 59 ajánlás

A Michelin-csillagok és a MICHELIN Guide minősítések mindig is a gasztronómiai világ csúcsát képviselték, és Magyarország nemzetközi szinten is elismert éttermei idén is ragyogtak a Michelin Guide legújabb kiadásában. Az idei év nemcsak a régi dicsőség megerősítését hozta a hazai éttermek számára, hanem újabb helyek is bekerültek a figyelem középpontjába, ami egyértelműen mutatja, hogy Magyarország gasztronómiai színtere fejlődik és virágzik.

A Michelin Guide francia étteremkalauz hosszú múltra tekint vissza, és világszerte több mint 40 desztinációban, több mint 30 000 éttermet értékel a kiváló minőséget kiemelve. Ezen értékelések alapján a Michelin Guide ma is a gasztronómiai világ egyik legelismertebb és legtekintélyesebb elismerése. Az évek során a Michelin Guide minősítéseivel rendelkező éttermek igazi gasztroturisták áradatát vonzzák az országba. Az éttermek minősítése ugyanis egyértelműen befolyásolja az utazók döntését, és a gasztronómia egyike a legfontosabb tényezőknek az utazási célpont kiválasztásakor.

Az idei év kiadásában Magyarország ismét büszkélkedhet 11 Michelin-csillaggal. Ezek a csillagok a gasztronómiai kiválóság és a kreatív séfek munkájának elismeréseként ragyognak. A csillaggal kitüntetett éttermek a kulináris mesterműveikkel és a minőségükkel hívják fel magukra a figyelmet, és az ételek valódi művészi alkotásokként tűnnek fel az asztalon.

De a Michelin Guide nem csak csillagokkal jutalmazza az éttermeket. A minősítéseik is kiemelik azokat a helyeket, ahol az ételek kiválóak, a kiszolgálás kifogástalan, és az étterem egy igazi gasztronómiai élményt nyújt. Idén összesen 59 étterem kapott Michelin-ajánlást Magyarországon. Ezek az ajánlások olyan helyeket ismernek el, ahol az ételek ínycsiklandozóak, és a vendéglátás magas színvonalú.

Az évet további jó hírek is gazdagítják: a Bib Gourmand minősítéssel rendelkező éttermek száma is növekedett. Azok az éttermek, amelyek ezt a minősítést elnyerik, kiváló ár-érték arányú ételeket kínálnak, és a Michelin Guide szerint érdemes meglátogatni őket. Idén például a pécsi Morzsa is felkerült a Bib Gourmand listára, így már 7 ilyen éttermet találhatunk Magyarországon.

A fenntarthatóság is egyre fontosabb szerepet játszik a gasztronómiában, és a Michelin Guide ezt is figyelembe veszi. A Zöld csillaggal minősített éttermek azok, amelyek kiemelkedő erőfeszítéseket tesznek a fenntartható étkezés terén, beleértve az alapanyag-beszerzést, a lokális és szezonális termékek használatát, valamint a hulladékkezelést. Magyarországon összesen 5 étterem büszkélkedhet Zöld csillaggal, és ez a szám tovább növekszik.

A Michelin-csillagok és ajánlások nemcsak az éttermeknek, hanem az egész országnak is hatalmas elismerést hoznak. Magyarország így tovább erősíti pozícióját Közép-Európa vezető gasztronómiai célpontjaként, és azt üzeni a világnak, hogy Magyarország gasztronómiájának felfedezése mindenképpen megér egy utazást.

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2023. évi díjazottjai