Magyarország étele 2024: Kulináris megmérettetés a “Csak Tiszta Forrásból” mottóval

Magyarország étele, a melegkonyhai szakácsverseny immár hetedik alkalommal hozza össze a Kárpát-medence kiválóságait, akiknek nem csupán az ételkészítés, hanem a hagyományok ápolása és a friss, egészséges ételek megalkotása a feladatuk.

Verseny háttere és célja

A Magyarország étele verseny “Csak tiszta forrásból” mottóval rendezi meg az idei megmérettetést. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy ez a verseny lehetőséget biztosít a kiválóságoknak a helyi alapanyagok felhasználásával mutatni meg tudásukat. A verseny egyfajta össznemzeti megmérettetés, amely a magyar gasztronómia tradícióira építve a megújítást és az egészséges ételek terjesztését célozza.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a verseny sikeres vállalkozás, amely hozzájárul a magyar élelmiszerek jó híréhez. Az agrártárca fontos szerepet vállal a magyar termelők termékeinek bemutatásában, és ez a verseny is ezt a célt szolgálja.

Kötelező alapanyagok és az idei újdonságok

Az idei versenyhez két kötelező alapanyag tartozik: a laskagomba és a laktózmentes tej. Emellett a verseny az idei évben kiemelt figyelmet fordít a magyar és helyi értéktárakban fellelhető termékekre. Az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata a gasztronómia és a zene kapcsolatát hangsúlyozza, megjelenítve a Szózat első két sorát is.

Ajándékok és versenytányérok a Magyarország étele 2024 verseny sajtótájékoztatóján az Agrárminisztériumban
Fotó: Balogh Zoltán

Versenykiírás és kategóriák

A versenykiírás részletei a magyarorszagetele.hu weboldalon érhetők el, a jelentkezés már lezárult, de a recepteket december 29-ig fogadják. Az elődöntőkre január végén-február elején kerül sor, míg a döntőt április 27-én Szolnokon rendezik meg a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként.

Az idei verseny nem csupán a séfek számára nyújt kihívást. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete elnöke, Asztalos István, kiemelte, hogy három kategóriában hirdetnek rajzpályázatot, amelyek a régi falvédőket idézik meg. A jelentkezőknek a “Csak tiszta forrásból” idézetet kell felhasználniuk.

Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny döntőjét is a III. Magyar gasztronómia napján rendezik meg 2024. április 27-én Szolnokon. Várhelyi Miklós mesterszakács szakoktató, a gasztronómiai napon megvalósuló négy verseny szakmai zsűrijeinek elnöke elmondta: ezen a napon rendezik meg a Magyarország étele szakácsverseny mellett a Schnitta felszolgálóversenyt és a Szakma Ifjú Mestere iskolák közötti versenyt is.

Kulturális érintettség és zeneszerzői megemlékezés

Az idei verseny különlegessége, hogy megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét, és a verseny mottója is tőle származik. A “Csak tiszta forrásból” szlogen egyértelműen kifejezi a verseny alapelveit, az egészséges és tiszta alapanyagok, valamint a magyar gasztronómia iránti elkötelezettségüket.

Részvétel és közösségi érintettség

A verseny célja nem csupán a kulináris kiválóságok kiemelése, hanem az is, hogy a versenyen résztvevő ételek minél több étterem kínálatába kerüljenek. A gasztronómia a magyar kultúra elválaszthatatlan része, és a verseny a hagyományokat ötvözi az újítással, mindezt az egészséges alapanyagok és a tiszta források jegyében.

A Magyarország étele 2024 verseny szervesen illeszkedik a magyar gasztronómia népszerűsítésének és az identitás megőrzésének törekvéseihez. A rendezvény nem csupán a versenyzők és a szakma képviselői számára jelent nagy eseményt, hanem egyúttal lehetőséget teremt a szélesebb közönségnek is a magyar ízek, hagyományok és kulináris kiválóságok megismerésére.