2 gluténmentes recept karácsonyi vacsorának, amit érdemes megfőzni

Talán nem egyszerű megfőzni, de megéri!

Kókuszos krémezett mángoldfőz

Összetevők
1 (15 uncia) doboz cukrozatlan kókusztej, jól felrázva és összekeverve
4 liter víz
3 evőkanál plusz 1/4 teáskanál kóser só, elosztva
1 (1 font) csokor mángold
1/4 csésze finomra vágott mogyoróhagyma
2 evőkanál finomított kókuszolaj
1/4 teáskanál fekete bors

Elkészítés
Főzzük a kókusztejet egy nagy, magas falú serpenyőben alacsony hőmérsékleten, időnként megkeverve, amíg a felére nem csökken, körülbelül 30 percig. Öntsük egy folyadékmérő csészébe vagy kis tálba; tegyük félre. Törölje tisztára a serpenyőt.

Amíg a kókusztej fő, forraljunk fel 4 liter vizet és 3 evőkanál sót egy nagy fazékban. Válassza le a mángoldleveleket a szárról. Tépjen minden levelet 3-4 darabra. Vágjuk a szárakat 1/4 hüvelykes darabokra.

Tegyük a szárakat a forrásban lévő vízbe; főzzük puhára, kb. 5 percig. Szűrőkanállal tegyük át egy nagy tálba. Adjuk a leveleket a forrásban lévő vízhez; főzzük, amíg élénkzöld és majdnem puha nem lesz, kb. 1 percig. Csöpögtessük le. Adjuk a leveleket a tálban lévő szárakhoz.

Adja hozzá a mogyoróhagymát és a kókuszolajat a megtisztított serpenyőbe; főzze közepes-magas hőfokon, gyakran kevergetve, amíg áttetszővé válik, kb. 3 percig. Adjuk hozzá a csökkentett kókusztejet, a mángoldszárat és a leveleket; főzzük állandóan kevergetve, amíg a keverék átmelegszik és a mángoldot bevonja, 2-3 percig. Keverjük bele a borsot és a maradék 1/4 teáskanál sót. Azonnal tálaljuk.

Lassan sült lazac diós-olívás vinaigrette-tel

Összetevők
¾ csésze extra szűz olívaolaj, elosztva
1 evőkanál füstölt paprika
1 evőkanál reszelt citromhéj és 3 evőkanál friss citromlé
1 (2 1/2 kilós) lazacoldalas
2 ¾ teáskanál kóser só, elosztva
¾ teáskanál fekete bors, elosztva
½ csésze finomra vágott friss petrezselyemzöldet
¼ csésze dió, pirított és apróra vágott dió
¼ csésze pezsgő- vagy fehérborecet
¼ csésze kimagozott kalamata olajbogyó, apróra vágva (kb. 1/3 csésze)
¼ csésze kimagozott Castelvetrano olajbogyó, apróra vágva (kb. 1/3 csésze)

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160°C-ra. Keverjünk össze 1/2 csésze olajat és a paprikát egy kis tálban. Tegyünk félre 1 evőkanál olajkeveréket; keverjük a citromhéjat és -levet a maradék olajkeverékhez egy kis tálban. Tegye a lazacot egy nagy sütőtálba; szórja meg mindkét oldalát 1 teáskanál sóval és 1/2 teáskanál borssal. Öntse a citromos-paprikás keveréket a lazacra. Süsse előmelegített sütőben, amíg a lazac legvastagabb része villával könnyen lepattan, 30-35 percig, 10 percenként kanalazzon a lazacra a sütőtálban lévő citromos-paprikás keverékből. Vegyük ki a sütőből; hagyjuk pihenni 5 percig.

Keverje össze a petrezselymet, a diót, az ecetet, az olajbogyót és a maradék 1/4 csésze olajat egy kis tálban. Ízesítse a maradék sóval és borssal. 2 nagy spatulával óvatosan emelje ki a lazacot a sütőedényből, és tegye át egy nagy tálra; dobja el a sütőedényben maradt citromos-paprikás keveréket. Kanalazzuk a lazacra a diós-olívás vinaigrette-et. Locsolja meg a halat a félretett olajkeverékkel. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.