Interjú a Művészetek Völgyének igazgatójával, Oszkó-Jakab Natáliával

A Művészetek Völgyének közeledtével a szervezők mostanra minden fontos információt megosztottak a nyilvánossággal, és fesztiválozóknál talán csak ők izgulnak jobban, ezt a fesztivál vezérigazgatójával készített interjúnk is megerősíti. Oszkó-Jakab Natália sajtótájékoztatón tartott beszéde után velünk is leült egy rövid beszélgetésre, ahol kérdéseinkre válaszolva megosztotta velünk, hogy mi is rejlik a Művészetek Völgyének céljaiban és sikerében.

Oszkó-Jakab Natália - interjú
Forrás: Facebook

Első kérdésként, kiknek szól a Művészetek Völgye?

A Művészetek Völgye Fesztivál 0-99 éves korig szól, és mi ezt nagyon szeretjük benne. Szeretjük benne azt, hogy valaki egy babával is el tud jönni és egy ringatóprogramon részt venni, szeretjük azt, hogy a tiniket itt engedik el először fesztiválozni önállóan, és ezt úgy tudják megtenni, hogy például amíg az anyuka beül Kern Andrásra vagy Zoránra, ők addig elmennek egy Beton. Hofira vagy Carson Coma-ra. Szeretjük azt is, hogy a huszonévesek is velünk tartanak, ami azt jelenti, hogy évről-évre tudunk aktuálisak és megújulóak maradni, és a visszajelzésekből azt is látjuk, hogy a régebbi látogatókat is megtartjuk, hiszen 1989 óta zajlik a fesztivál és nagyon sokan vannak, akik lecsendesedve egy színházi programon vagy egy komolyzenei szimfonikus koncerten találja meg az új műfaji ízlési szerintit.

Minden korosztályban nagy az érdeklődés?

Igen, és nagyon frissítőleg, illetve bátorítólag hat az, tudunk olyan programot szolgáltatni, ami igencsak meg tudta tartani a 40-50-60 éves látogatóját, de emellett igenis beszólítja az újabbakat is, hiszen mindig ezekből a tinikből lesznek a következő 40-es látogatók.

Akkor biztos van, olyan, aki már tősgyökeres fesztiválozóként kisgyerekkel érkezik…

Igen, és nagyon érdekes, hogy itt megtapasztalhatod, hogy nem annyira ijesztő dolog családosnak lenni, mert nagyon sok udvar úgy van kialakítva, hogy miközben van egy számodra, felnőttként élvezhető program, közben van gyerekek számára is foglalkozási lehetőség, de ahol tisztán gyerek programot kell „elszenvednie” a felnőttnek, ott természetesen van arra mód, hogy egy gyermekkísérő jeggyel érkezzen a szülő. Szóval lehet látni, hogy még a Panoráma színpad Quimby-jére is találhatsz olyan helyet, ahol nincsen tömeg és mind a ketten tudtok kapcsolódni a koncerthez.

Oszkó-Jakab Natália interjú2
Forrás: Facebook

Nyitottak vagytok a feltörekvő zenekarokra is?

Igen! Olyannyira, hogy külön helyszínt is biztosítunk hozzá, illetve az NKA Hangfoglaló induló zenekarai minden évben megjelennek a Völgyben és akik fennmaradnak, azokat vissza is hívjuk. Ilyen például az Ajsa Luna.

Hogyhogy, itt a kereszténység is helyet kap?

Úgy, hogy ezen a három településen ilyen jellegű élő közösségek vannak, és emiatt megjelenik a vallás. Nekem nagyon tetszenek ezek a programok, mert a Művészetek Völgye a béke szigete és ez szerintem egy gyönyörű vonulata. Sőt, a három felekezet mellett még továbbiakat bevonva, a Kaláka a végén még egy ökumenikus istentiszteletet is tart, és szerintem ez az, amivel bebizonyíthatjuk, hogy igenis minden meg tud férni mindennel.

Milyen alapítványokkal működtük együtt?

Együtt dolgozunk alapítványi iskolákkal, illetve alapítványokkal a Segítő Udvarban is. Együttműködünk alapítványokkal a fenntarthatósági zöld törekvők között is vagy pedig a SzimBio Pro Progressione Udvarban is.

A poharak és az applikáción keresztül elérhető digitális program mellett milyen módon jelenik még meg a fenntarthatóság?

A fenntarthatóságnak több pillére van, ha a zöld pillérről beszélünk, akkor a hulladékkezelésben, szelektív hulladékgyűjtésben, hulladékmennyiség csökkentése mellett a hulladék fenntarthatóságának százalékos növelésével, a látogatók közösségi közlekedésre való átszoktatásával küzdünk itt, illetve természetesen a kialakításnál is figyelünk, hogy minél kevésbé invazív legyen a fesztiválunk. Nagyon sok természetjárás, zöld edukációs program jelenik meg, emellett a társadalmi fenntarthatóság jegyében kisebb olyan csoportok is bevonásra kerülnek látogatókként, amelyek nem feltétlenül tudnak eljutni egy ilyen fesztiválra.

Továbbá a Művészetek Völgye egy MűvészVölgy Kúria néven egész évben üzemeltet egy kisebb kulturális központot, ahol közösségi élményekben a helyiek kaphatnak vissza valamit a fesztiválból és hát emellett a gazdasági pillérből is mindezt úgy tudjuk, hogy gazdaságilag fenntarthatóan hosszútávon velünk maradjanak ezek az elemek.

Záró kérdésként, hogyan sikerül ezt az óriási fesztvált egyben tartani?

Egy fantasztikus csapat dolgozik rajta, évek óta szívünket-lelkünket beletesszük, és hát szerintem ez az, ami igazán érződik rajta.

Ha még eddig nem vettél jegyet a Művészetek Völgyére, de megjött hozzá a kedved, akkor további információkért keresd korábbi cikkeinket vagy látogass el a Művészetek Völgye oldalra!

Művészetek Völgye
Forrás: Facebook

2 thoughts on “Interjú a Művészetek Völgyének igazgatójával, Oszkó-Jakab Natáliával

Comments are closed.