Mesterséges intelligencia segíti a Formula 1 versenyzőit

A Formula 1 világában a technológia újabb mérföldkövéhez érkeztünk, ahogy a mesterséges intelligencia (AI) kezd egyre fontosabb szerepet játszani a sportág mindennapi működésében. Hamarosan egy AI rendszerrel fognak ellenőrizni a szabálytalankodó versenyzőket, könnyítve ezzel a stewardok munkáját.

A FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) a Computer Vision nevű AI technológiát alkalmazza majd, amely képes pixelre pontosan azonosítani, ha egy autó négy kerékkel elhagyja a pálya szélét jelző fehér vonalat. A rendszer segítségével a bíráknak könnyebb dolguk lesz az esetek kezelésében, és gyorsabbá válik a szabálytalanságok kiszűrése.

A döntés hátterében az a felismerés áll, hogy a Formula 1-ben minden századmásodperc számít, és a bíráknak gyakran kell gyors döntéseket hozniuk. A júliusi osztrák nagydíjon például 1200 pályaelhagyásos esetet kellett megvizsgálni egy négyfős stábnak, ami egyértelműen túlterhelést eredményez. Az AI technológia bevezetése remélhetőleg csökkenti majd az ilyen esetek számát, lehetővé téve a bírák számára, hogy csak a ténylegesen kivizsgálandó esetekre koncentráljanak. A változások a közeljövőben valószínűleg új dimenziót adnak a versenyek ellenőrzéséhez és a szabályok betartásának biztosításához.