Anilogue 2023 decemberben is a Toldi Moziban

A Toldi Mozi idén decemberben immár a huszonegyedik alkalommal mutatja be Budapesten a világ animációs művészetének friss termését az Anilogue fesztivál keretében.

A 21. Animációs Filmfesztivál még nem ért véget, december 1. és 3. között három anime premierjét tekinthetjük meg a Toldi Moziban.

A MAGÁNYOS VÁR A TÜKÖRBEN (december 1.)anilogue

A film középpontjában egy Kokoro nevű fiatal tinédzser áll, akinek eredeti hangját Mana Ashida alakítja. Egy nap a szobájában lévő tükör életre kel, és egy fantasztikus vilgba repíti, ahol egy fenséges kastély várja a leggazdagabb tündérmeséhez méltó hősnőt. Ott egy titokzatos, farkasmaszkot viselő kislány kihívja őt. Kokorónak mindössze egy éve van arra, hogy teljesítsen egy meg nem nevezett küldetést, ami után teljesülhet a kívánsága. Rájön azonban, hogy messze nem ő az egyetlen, aki vágyik erre a lehetőségre.

A film története bátorságot, kalandot, kihívásokat és az álmok erejét idézi fel. A Kokoro szobájában lévő csillogó tükör erőteljes metafora a valós világ és a fantázia tér közötti átmenetre. A kastély, bár magányos, nem baljós vagy ijesztő, hanem inkább a képzeletbeli világ fenségének bizonyítékaként jelenik meg.

TŰZMADÁR – A VIRÁG EMLÉKE (december 2.)december

A kietlen Eden17 bolygón történt tragédia, szerelmének elvesztése után Romi, hogy életét a fia számára meghosszabbítsa, fagyott álomba merül. Ám egy hiba folytán 1300 évvel később egyedül ébred a távoli jövőben. A bolygót ekkorra már benépesítették új lakói, és Romi az általuk épített hatalmas város, Eden17 királynője lesz. Egy napon útnak indul a Földre, hogy teljesítse a kisfiának tett ígéretét. Az Osamu Tezuka legendás mangasorozatán alapuló történet új befejezést kap ebben a Shojiro Nishimi rendező és a STUDIO4℃ által készített látványos filmben.

Tezuka, az eredeti mű szerzője, Japánban a “manga istene” néven ismert mangaművész. A japán Oszakában született 1928-ban, és 1946-ban, a második világháború után debütált a Mah-chan naplója című négypaneles képregénnyel. A mangarajzolás mellett Tezuka imádta a rovarokat, és a “rovar” japán írásjegyét írói nevéhez csatolta. 

Az eredeti Tűzmadármanga, amelyen a film alapul, Tezuka életműve volt. Az élet és halál és a reinkarnáció témáját járja körül, és bár a 12 történet különböző időkben és helyeken játszódik, mindegyik az emberek és a főnix közötti kapcsolat körül forog, akinek vére halhatatlanná tesz, ha elfogyasztják.

A mű, amely először 1954-ben jelent meg sorozatban a mangamagazinokban, úgy készült, hogy fokozatosan közelítsen a jelenhez, miközben a múltat és a jövőt is ábrázolja, de Tezuka a “Nap” című kötet megjelenése után, 1988-ban elhunyt, így a történet befejezetlenül maradt.

A Tűzmadár mellett, főbb művei közé tartozik a Black Jack, egy orvosi manga, amelyben Black Jack, egy engedély nélküli zseniális sebész szerepel; az Astro Boy, egy sci-fi manga, valamint a Kimba, a fehér oroszlán, amely a természet és az ember kapcsolatát mutatja be Kimba, az emberek által felnevelt fehér oroszlánkölyök fejlődésén keresztül. Tezuka valóban nagyban hozzájárult a japán mangakultúra fejlődéséhez.

KOMADA – A LEGENDÁS WHISKEY NYOMÁBAN (december 3.)

Kotaro, aki egy japán kézműves whiskyvel kapcsolatos projekten dolgozik, felkeresi a Komada lepárlóüzemet. A családi vállalkozás élén álló fiatal nő, Rui keményen dolgozik azon, hogy újra előállíthassák a védjegyükké vált whiskyt, a Koma-t, amelynek gyártásával évekkel ezelőtt fel kellett hagyniuk. Ehhez azonban nemcsak az anyagi források hiányoznak, hanem számos információnak is a nyomára kellene bukkanni.

Harcok, könnyek, testvéri rivalizálás, robbanások, egy mogorva öregember, akiről kiderül, hogy aranyszívű – mindez itt van, és mindez olyan finom zenével kísérve, mint egy korty Jack Daniel’s. Ahhoz képest, hogy a “Komada” egy olyan film, amelyet állítólag az alkoholfogyasztási korhatár felettieknek szánnak, olyan fáradt cselekményelemeket alkalmaz, amelyek csak akkor működnek, ha még soha nem láttál mozifilmet.

A legtöbb anime-film a fiatalabb közönség megszólítására szolgáló horgokra támaszkodik, mint például a tinédzser főszereplők vagy a fantasztikus elemek, és ritkán látni olyan filmeket, amelyek a felnőttek munkája körül forognak. Részben ez teszi a Komada-t érdekes élménnyé.