Elkezdődött Nagy Borbála első mozifilmjének forgatása

A napokban kezdődött és három országban – Magyarországon, Németországban és Franciaországban – összesen 30 napon át tart Nagy Borbála A világ eredete című filmjének forgatása. A három nő történetét bemutató, három városban játszódó koprodukció főszereplői Török-Illyés Orsolya, Sipos Vera és Székely Rozália.

A világ eredete három nőről szól három európai városban, egy-egy döntés küszöbén. A negyven körüli főszereplők különbözőképp próbálnak választ adni az anyaság kérdésére: egy örökbefogadás, egy mesterséges megtermékenyítés és egy abortusz története a film. „Elértem abba az életkorba, amikor elkerülhetetlen a gyerekvállalásról beszélni, bármi is legyen a válasz erre az ambivalens kérdésre. Ekkor döntöttem el, hogy megpróbálom egy filmben összegezni azokat a dilemmákat, amik ehhez a témához kapcsolódnak” – meséli Nagy Borbála rendező-forgatókönyvíró.

A budapesti szálban Nóra férjével örökbefogadni próbálnak. Amikor a házasságuk válságba kerül, Nóra elbizonytalanodik: vajon elég stabil a kapcsolatuk egy ekkora döntéshez? Berlinben Rebeka családja látogatásakor elmeséli, hogy spermadonor segítségével egyedül vállal gyereket. Bejelentése általános döbbenetet vált ki. Adél apja elvesztése után elfogad egy párizsi munkalehetőséget. Miközben próbálja újraértelmezni önmagát, teherbe esik egy nála jóval fiatalabb férfitől. Adél az abortusz lehetőségét mérlegeli.

A film három főszerepét Török-Illyés Orsolya, Sipos Vera és Székely Rozália alakítja. Nagy Borbála szerint a szereplők „a személyes drámájuk kellős közepén néha teljesen lehetetlen, már-már komikus szituációban találják magukat. A film humora olyan abszurd élethelyzetekből táplálkozik, amiket mindannyian ismerünk kicsit. A három zseniális színésznő nagy segítségemre van abban, hogy ez a finom, ironikus hangvétel megszülessen.”

Nagy Borbála Budapesten tanult, az egyetem után újságíróként dolgozott. 2011-ben Németországba költözött, ahol a berlini Német Film- és Televízió Akadémiára (DFFB) járt, és részt vett a Talents Sarajevo (2017), a Berlinale Talents (2020) és a Cannes Cinéfondation Residence (2021-2022) programokban. A Minden rendben című rövidfilmje világszerte kapott meghívásokat fesztiválokra, ezt követő, Pannónia dicsérete című kisfilmje pedig több nemzetközi díjat nyert, többek között a Német Rövidfilmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

A világ eredete a Budapesti Debut Film Fórumon a legígéretesebb játékfilm díját nyerte, 2022-ben a franciaországi Full Circle Lab workshopon vett részt, valamint meghívták a Connecting Cottbus koprodukciós fórumra is. „Intenzív és sűrű volt az előkészítés időszaka, de szerencsére olyan stábtagok vesznek körül, akik mindvégig támogattak szakmai tudásukkal és közben jól is éreztük magunkat” – mondja Borbála.

A forgatás 2023. október 28. és december 3. között tart Magyarországon. A legtöbb jelenetet budapesti helyszíneken forgatják, de elmennek Martonvásárra, Tordasra és Dunabogdányba is, majd jövő márciusban Berlinbe és Párizsba. „A forgatás magyarországi szakaszával kezdünk, hazai pályán, de mivel itthon veszünk fel sok Berlinben és Párizsban játszódó jelenetet, már most nagyon nemzetközi a hangulat. A szereplőink négy különböző nyelven próbálták a jeleneteket, a munka alapnyelve angol. Moritz Friese, az operatőrünk német” – meséli Iványi Petra producer. „A koprodukciós struktúra nem csak finanszírozási szempontból fontos, hanem segítség is a német és francia karakterek és társadalom pontosabb megformálásban. A nemzetközi stáb olyan széles látószöget biztosít, ami egy európai film létrehozásához szükséges.”

A világ eredete rendezője és forgatókönyvírója Nagy Borbála, operatőre Moritz Friese, producere Iványi Petra, co-producerei Julie Paratian (Franciaország), Margarita Amineva-Jester és Daria Wichmann (Németország), vágója Dunai László, látványtervezője Melicher Gréta, jelmeztervezője Bognár Hajnalka.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Lupa Pictures gyártásában, a Sister Productions, Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin és a Voices Films koprodukciójában valósul meg.

A világ eredete előreláthatólag 2025-ban kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában.

2 thoughts on “Elkezdődött Nagy Borbála első mozifilmjének forgatása

Comments are closed.