Neves külföldi és magyar fellépőkkel várják az érdeklődőket a Zeneakadémia új évadában

Neves külföldi és magyar fellépőkkel várja közönségét a Zeneakadémia, amely kamarahangversenyeket, szólóesteket, jazz- és népzenei koncerteket kínál a januártól júniusig tartó szezonban.

    A Zeneakadémia szerdai közleménye szerint az intézmény új évadának fókuszában változatlanul a kamarazene áll. A fellépők többsége most is a fiatal magyar zenészkorosztályból kerül ki, de már megjelennek külföldi előadók is a kínálatban.
    A szezon kiemelkedő eseménye lesz Beethoven 9. szimfóniájának előadása Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara koncertjén május 7-én. A Nemzeti Ifjúsági Zenekar titulussal kitüntetett, az egyetem növendékeiből álló együttest neves európai és hazai zenekarok szólamvezetői erősítik, közreműködik az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a szintén diákokból álló Alma Mater Kórus, az énekes szólisták között mások mellett Pasztircsák Polinát és Meláth Andreát is hallhatják az érdeklődők – olvasható a közleményben.


    Mint írják, a Vonósnégyesek sorozatban a műfaj patinás osztrák együttese, a Hagen Quartet Haydn, Debussy és Beethoven kompozícióiból válogatta “best of” műsorát. Az innovatív műsorairól ismert, amerikai Brooklyn Rider most először mutatkozik be a Zeneakadémia közönségének. A sorozat 2024 őszén a Zeneakadémián korábban nagy sikerrel bemutatkozó francia Quator Ébéne koncertjével zárul.
    Több sorozat is a fiatal előadóművész korosztályt hozza helyzetbe. Az Y generáció sorozat összekötő eleme ezúttal a cselló: fellép a 2015-ös Csajkovszkij-verseny győztese, a 2014-es ARD verseny ezüstérmese és különdíjasa, Andrei Ionita, aki Demény Balázzsal alkot duót az alkalomra; Devich Gergely és Ránki Fülöp klasszikus művekkel készül; Matuska Flóra és Kiss Lucia csellóművészek pedig Varga Oszkárral és Dani Imréve különleges válogatást mutatnak be.
    A Versenygyőztesek című sorozatban Carlos Vidal húszéves spanyol csellista, a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny nyertese, Jaeden Izik-Dzurko, a Santanderi Zongoraverseny kanadai illetőségű győztese, valamint Király Ádám, a Grand Piano Masters megmérettetés nyertese lép fel.
    Folytatódik Magyar Valentin és a Korossy Vonósnégyes sorozata a zongoraötös-irodalom kiemelkedő műveivel. A Zeneakadémia műhelyei című sorozat pedig az egyetemen zajló műhelymunkát, tehetséggondozást mutatja meg különféle hangszeres hallgatók szereplésével – olvasható a közleményben.
    Mint írják, a Kamarazene karnyújtásnyira sorozat különleges összeállítású formációkat vonultat fel. Három fiatal külföldi muzsikus, Kevin Spagnolo, Aurélien Pascal és Théo Fouchenneret a 19. század kései romantikus trióiból válogat. Egy vonós szextett, Bársony Péter, Anna Göckel, Yuval Herz, Guy Ben-Ziony, Joel Marosi és Daniel Mitnitsky az egyébként is ritka műfajból ad ízelítőt.     
    A Bartók születésnapi koncerten már hagyományosan zeneakadémista növendékek kamaraformációi játsszák a nagy mester műveit. A több mint öt és fél évtizedes múltra visszatekintő Kodály Vonósnégyes cseh estjén pedig Suk, Janacek és Smetana szerzeményeiből válogat.
    Februárban, a tehetség napján nyílt tanórák, tanszékek bemutatkozó koncertjei várják az intézmény munkája iránt érdeklődőket, a zenei pályára készülő fiatalokat és szüleiket.
    Az új szezonban három különböző generációhoz tartozó, kiemelkedő magyar orgonista szólaltatja meg a Zeneakadémia orgonáját, szólóestet ad Érdi Tamás és Nagy Péter mellett Balog Alexandra, a fiatal generáció figyelemre méltó tehetsége, valamint koncerten köszöntik a két korszakos zeneszerzőt, Eötvös Pétert és Vidovszky Lászlót. Továbbá jazzkoncertekkel, népzenei műsorral, valamint a 8-15 éves korosztálynak szóló programmal is várja a látogatókat a Zeneakadémia – olvasható a közleményben.