Ryan Gosling így jött össze kaszkadőr elődjével

A kaszkadőr című akcióvígjáték a tavasz nagy mozieseményének ígérkezik, amelyben Ryan Gosling olyan kaszkadőrt alakít, aki önhibáján kívül kénytelen valódi gengszterek ellen hasznosítani a forgatásokon bevetett szaktudását. A film egy nyolcvanas évekbeli, kirobbanó sikerű tévésorozat ötletén alapul.

A klasszikus szériában a korszak szívtiprója, a veszedelmesen jóképű Lee Majors tett igazságot Colt Steavers szerepében. Gosling természetesen úgy készült fel Colt szerepére, hogy összebarátkozott Majorsszel, hogy szakmailag és emberileg is hitelesen hozhassa a figurát. „Meglátogatott a forgatáson, és alaposan összebarátkoztunk –mesélte Gosling a People magazinnak. – Haláli jó fej, kedves, közvetlen ember. Felelevenítette a régi szép időket, amikor minden amerikai a tévé előtt ült, ha az ő sorozata ment. Megbeszéltük, hogy ugyanolyan lazán kell venni a mostani mozit is, mint annak idején ők a szériát. Elmesélte azt is, hogy öt éven leresztül egy pillanatig sem unta a sorozatot. és máig nem tudja, miért kaszálták el, mert a nézettsége ennyi idő elteltével sem esett le.”

Annak idején Lee Majors énekelte a sorozat főcímdalát (The Unknown Stuntman /Az ismeretlen kaszkadőr/), Gosling hasonló bravúrra most nem vállalkozott, viszont titokzatosan azt mondja, „nagyon jelentős előadó” szólaltatja meg a klasszikus számot.

A kaszkadőr rendezője az a David Leitch, aki maga is ezt a foglalkozást űzte éveken keresztül. Ő törte össze magát például Matt Damon helyett A Bourne-ultimátumban, és verekedett Brad Pitt alteregójaként a Harcosok klubjában. Leitch mostani filmjével a névtelen kaszkadőrök és egyéb jómunkásemberek előtt szeretne tisztelegni, akiknek az akció- és kalandfilmek izgalmait jórészt köszönhetjük, mégsem övezi őket akkora megbecsülés, mint a sztárokat. A kaszkadőr, ahol csak lehet, mellőzi a digitális trükköket, helyettük nagy hangsúlyt helyez a hagyományos kunsztokra. „Igyekeztünk minél magasabbról lepotyogni a légzsákokra, olyan messzire ugratni a kocsikkal, amennyire csak tudtunk, és annyiszor pördültünk át velük, amennyiszer csak fizikailag lehetséges volt” – árulta el a rendező.