Sodró Örvény nem az az átlagos vízpasas, aki mellett csak úgy elcsoroghatsz

Az Elemi berobbant akár egy tűzlény. A Pixar új meséjében a rendező Peter Sohn saját életéhez nyúlt vissza és olyan érzésekkel üt, mint a megfelelés a szülőknek vagy a reménytelennek tűnő szerelem.

A Disney és a Pixar új filmje, az ELEMI egy elképzelt nagyváros nyüzsgésében játszódik és azokat szólítja meg, akik életük során áldozatot hoztak vagy kockázatot vállaltak. Elementropolisban egymás mellett élnek a tűz-, víz-, föld- és levegőlakók.

Parázs egy átlagos tűzlány. Édesapja nyugdíjba készül és csak arra vár, hogy gyermeke készen álljon arra, hogy átvegye a családi vállalkozást, a Tűzhely nevű vegyesboltot. Parázs nagyon dinamikus személyiség és a betérő vásárlókhoz sincs türelme. Érzi ő, hogy nem ez az ő sorsa, de közben szeretne megfelelni édesapja elvárásainak. Egy véletlen dühkitörése során megismerkedik Örvénnyel, aki egy vízfickó és közösen kell megoldaniuk egy problémát.

Forrás: Pixar

Az Elemi egy személyes történet, amelyet többek között az a tapasztalat ihletett, hogy a rendező Peter Sohn New Yorkban nőtt fel két koreai bevándorló szülővel. A szülei a a 70-es években érkeztek Bronxba. A rendező édesapja élelmiszerboltot nyitott és Peter a boltban nőtt fel, akárcsak a film főszereplője Parázs. Vásárlóik a szüleihez hasonlóan elhagyták otthonukat, hogy új földre költözzenek, keverve a kultúrákat és a nyelveket.

A másik kulcsfontosságú inspirációt az elemek periódusos rendszerétől kapta – emlékezett vissza Peter Sohn. Gyerekkorában a periódusos táblázatot nézegette és elképzelte, hogy minden doboz egy különálló lakás, ami egy sokemeletes épületben van összenyomva. A fejében kavarogni kezdtek a történetek arról, hogy mit csinálnak vajon ezek az elemek?

Az utolsó kulcsfontosságú ihletet az Elemi című meséhez az amerikai feleségével való megismerkedése adta Peter Sohnnak. A kapcsolattal járó kulturális összecsapásokat, ellentéteket – mint a tűz és a víz amelyek vonzzák és reagálnak egymásra – láthatjuk Parázs és Örvény személyiségében.

Peter Sohn végső soron egy olyan közösség történetét szerette volna elmesélni, ahol olyan elemek, amelyek általában nem keverednek – tűz, víz, föld és levegő – együtt élnek és kölcsönhatásba lépnek.

Vajon eljön az a katartikus pillanat, amikor a tűz lány és a víz fiú egymáshoz ér és nem oltják ki egymást? A néző megtalálhatja a választ, ha megnézi Lumen Parázs és Sodró Örvény történetét amely gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetes kikapcsolódást nyújthat.

One thought on “Sodró Örvény nem az az átlagos vízpasas, aki mellett csak úgy elcsoroghatsz

Comments are closed.