Nokedlish- Újdonság a Street Foodban

A Nokedlish nevű aprócska étterem lassan három hónapja nyitotta meg kapuit a nagy világ felé újragondolva a minden magyar ember számára ismerős nokedlit. Gottreich Horváth Ádám mert nagyot álmodni és bár ismerjük a mondást, hogy a disznó makkal álmodik de Ádám a nokedlivel.

Nokedlish

A nokedlish mint Street Food étel

A magyar konyha számára nem idegen a nokedli fogalma de nem így. A tradicionális ételeink közé sorolható nokedli általában tojásosan, pörkölttel, vagy vadassal párosítva ismerős számunkra. De mi történik, ha itt nem állunk meg? Azt gondolom hasonló kérdés fogalmazódhatott meg Ádám fejében is mikor kitalálta a Nokedlisht.

Ebben a Street Food jellegű étteremben aprócska étteremben különböző topingokkal spékelheted meg a nokedlit a saját ízlésed szerint. Természetesen itt sem maradhat el a már jól ismert tojásos nokedli salátával, de olyan különlegességeket is választhatsz, mint a Nock’n’ cheese. Azt hiszem a neve már árulkodik, hogy itt a nokedli és a Mac and cheese szerelem gyermekét kóstolhatjuk.

A fent felsorolt különlegességek mellett a menü 3 részre oszlik, melyből össze állíthatod a számodra legmegfelelőbb nokedlit. Elsőként ki kell választanod a nokedlit és hozzá a mártást, ez lesz mindennek az alapja. Nokedli tekintetében választható hagyományos és minden mentes. Ezek bármelyikéhez választható paradicsom szósz, tejszínes spenótos mártás és vadas. A feltétek között megtalálható a friss spenót, sült hagyma, jalapeno a füstölt bacon kocka a sauté gomba és a parmezán forgács. De természetesen a hús kedvelőknek választható sous vide csirkemell vagy sous vide marha is.

Extraként pedig kérhető a jól meg pakolt nokedli mellé betyár saláta, fokhagymás vagy zöld fűszeres tejföl vagy savanyuság.

Íz teszt a Nokedlishban

Számomra nagyon fontos volt, hogy a minden mentes és hagyományos nokedlit egyaránt teszt alá vethessem, hiszen gyakran az étel allergiával vagy intoleranciával küzdők sajnos kimaradnak az élvezetekből. De ebben az esetben bátran merem ajánlani a minden mentes nokedlit minden olyan embernek, aki érzékenységgel küzd vagy diétázik.

A minden mentes Nokedlire egy tejszínes spenótos mártás került, melyet gombával és csirke mell kockákkal turbóztunk fel. Ez egy abszolút diéta barát étel, hiszen rostokban és fehérjében egyaránt gazdag. Nagyon könnyed érzést kölcsönzött, nem éreztem nehéznek az ételt pedig igen csak ellaktatott. A gomba kellően volt megsütve és a csirke sem volt kiszáradva. Minden kellemes fűszerezést kapott és kellően szószos volt.

Hagyományos nokedli tekintetében kevésbé hagyományos tételre esett a választás. A Nock’n’cheese egy olyan érdekes Mac and ceheese szerű íz világot kölcsönzött, amitől elfelejtettem, hogy nokedli van a számban. Viszont attól, amennyire omlós volt realizáltam, hogy ez valóban nokedli. Ennek a feltétjei pedig a pirított hagyma a bacon kocka volt. Ez már egy picit nehezebbnek bizonyult a minden mentessel szemben, de borzasztóan finom is. Úgy hogy át mentek az íz teszten.

A rácok borzasztóan kedvesek és segítőkészek voltak, amellett, hogy remek szakácsok is, így Gottreich Horváth Ádám a Nokedlish tulajdonosa szívesen válaszolt pár kérdésemre az étterem kapcsán.

Miért választottátok a nokedlit fő profilnak?

Maga a nokedli téma az onnan érkezett, hogy édes apám elkezdett egy automata nokedli szaggató gépet gyártani és én erre felbuzdulva gondoltam, hogy mindenképpen kellene egy helység, ahol kilehet ezt próbálni és meglehet ezt kóstolni, hogy mit csinál a gép. A gép az nem készült el az üzlet helység viszont igen, úgyhogy mindenképpen kezdeni kellett. Én már egy ideje amúgy is azon gondolkodom, hogy kellene, szeretnék egy saját üzletet csinálni. A kocsmát a szüleim nem engedték, így maradt ez a nappali Nokedlish étterem.

A magyar vagy a külföldi vendégek inkább a prioritásotok?

Igazából, ha nem is vendég számot, de alkalmat, hogy hányszor járt nálunk külföldi a két kezemen meg tudom számolni. Ez köszönhető annak is, hogy nem nagyon fordítottunk még energiát arra, hogy őket meg célozzunk. Nyilván tervben van, hogy szeretnénk majd más nyelveken is megszólítani a vendégeinket nem csak magyarul, úgyhogy szerintem csak idő kérdése, hogy a külföldiek is meg találjanak minket.

Mi a te kedvenced, amit a leginkább ajánlanál?

Én azt mondanám, hogy a kedvencem az a vadas szósz, az valahogy úgy is került fel az étlapra, hogy nekem az egy gyerekkori kedvencem, úgyhogy a vadas marhával a kedvencem.

Mi alapján állítottátok össze a topingokat?

Igazából itt arra próbáltunk itt fókuszálni, hogy némi rost is legyen az étlapon a szénhidrát ellen. Illetve, hogy a minden mentes nokedli az vegán és glutén mentes is és szerettük volna, hogy a feltétek közül is lehessen kiegészíteni a nokedliket. Végig gondoltuk és ezek voltak a legszimpatikusabbak, amik meg is oldhatók nálunk konyha technológiailag.

Miből készül a minden mentes nokedli?

A minden mentes nokedlink egy liszt keverékből készül. Burgonya és rizsliszt van benne, amit spenóttal színezünk.

A Nokelishez mindenképpen érdemes ellátogatni, hiszen a srácok szívvel lélekkel dolgoznak, eszmélettelen kedvesek segítőkészek és nagyon igényesen oda figyelnek a tálalás minden apró részletére. Szóval ha nokedlizni támad kedved, akkor Budapest Vas utca 1.