Támogatás elektromos autókra

30 milliárd forint értékben indít pályázatot a Volkswagen elektromos autó kategóriában vállalkozások számára.

A minisztérium célja a hagyományos autók megvásárlásának mérséklése, ezzel előnyhöz juttatni az elektromos hajtású személy- és teherautókat. 

A minimum támogatási összeg 2 800 000 forint, de 64 millió forintig kúszhatnak fel az igényelhető pénzek. Ez nagyban függ az alap nettó beszerzési ártól és az akkumulátor bruttó kapacitásától. Tehát egy 41 kWh-os gépjárműre a minimum 2,8 millió támogatást kaphatják meg a cégek, vállalkozók, és ennél a beszerzési ár 11,5 millió forintig terjedhet ki.

Az igénylő cég gazdálkodási formakód szerint lehet: Kft.,Rt, Kkt, Bt, Szociális szövetkezet, Tsz, Agrárgazdasági szövetkezet,  Biztosító és viszontbiztosító szövetkezet , Egyéb szövetkezet, Ügyvédi iroda,, Szabadalmi ügyvivő iroda, Vizitársulat, Végrehajtó iroda, Egyéni cég, Egyéni vállalkozó, egyéb önálló vállalkozó… Részletes lista megtekinthető itt.

Egy cég több autóra is pályázhat, ez a cég vagy vállalkozás alkalmazottainak számától függ, például 10 főnél kisebb létszámú cégek esetében ez 1 darab autó. 10 és 49 fő között 5 darab, 50 és 249 között 10 darab autóra pályázhatnak. Ennél nagyobb létszámot foglalkoztatók esetében pedig a pályázható autók száma 16 darab is lehet.

Taxis személyszállítás tevékenységet végző vállalkozó  vagy akár cég is pályázhat, amennyiben a cégjegyzékében vagy vállalkozói nyilvántartásában rögzítésre került, hogy a tevékenységet 2023. december elsejéig rögzítették.

A projectek maximális száma 9 375 darab gépjármű.

 A gépjármű megvásárlását a pályázónak magának kell megelőlegeznie és üzembe helyeznie, mindezt a támogatott projektek alapján. Ezek után igényelhető a támogatás összege a feltételeknek megfelelően. Az igénylést 2025. március 31-e 10 óráig van lehetőség benyújtani, magát az üzembe helyezést 2026. április 30-ig kell elintézni. A jármű beszerzéséig nem kell megvárni a pályázat elindulását, a 2023-ban vásárolt elektromos autókkal is lehet pályázni, amennyiben megfelelnek a kiírt feltételeknek.

A pályázati dokumentumot itt lehet letölteni.

Szerző: Szabó Alexandra