The Creator – nem biztos, hogy érdemes megnézni

A Teremtő létrehoz egy világot, amely tele van gyönyörű látványokkal és néhány remek koncepcióval, ám képtelen jelentős ötletekkel és érzelmekkel megtölteni azt. Az eredetileg izgalmas univerzum gyenge alapok miatt omladozik össze, és végül felejthető, ám vizuálisan lenyűgöző élménnyé válik.

A mai napig a sci-fi kasszasikerek túlnyomórészt folytatások és újrafeldolgozások, ezért könnyű izgatottnak lenni valami eredetiért, mint ahogyan a “The Creator”-t annak hirdették. Gareth Edwards, aki korábban a Rogue One-t rendezte, úgy döntött, hogy újra kipróbálja magát ebben a műfajban. A promóciók ígéretesen hangzottak: sötét atmoszféra, futurisztikus fegyverek és járművek, és legfontosabbként; mesterséges intelligencia. A téma aktuális volta miatt a filmnek jó esélye van a mozikban – bár ebben az esetben egy streaming bemutató is elegendő lett volna.

A The Creator egy olyan világban játszódik, ahol a mesterséges intelligencia az emberiség ellen fordult, hatalmas atomrobbanást okozva Los Angelesben ezzel milliók halálát okozva. A Kelet és a Nyugat háborúzik, az ázsiai régiók pedig támogatják mesterséges intelligencia állampolgáraikat, velük együtt harcolnak az “amerikai” Nyugat ellen, ami sokkal nagyobb erőforrásokkal rendelkezik. Ebben a konfliktusban Joshua (John David Washington), a volt titkos ügynök visszatér a terepre, hogy megkeresse a Nirmata által kifejlesztett szuperfegyvert, aki egy nagy mérnök, és az elejétől fogva támogatta a Keletet.

Szerencsére a The Creator egyáltalán nem rossz film. Vannak szuper pillanatai, de ezek inkább pillanatnyi villanások. Néha a filmzenék emelik azt, amit látunk, de néhány jelenet úgy érzi, mintha elfelejtették volna hozzájuk komponálni a zenét. Néha a karaktereknek nagyszerű érzelmi pillanataik vannak, néha pedig a szörnyű tempó miatt félbe vágják őket. Úgy érezzük, mintha a The Creator valamit mondani próbálna, de végül valóban képtelen bármit is mondani.

Hadd fogalmazzak így: ha valami viszonylag eredeti sci-fi történetet keresel, a The Creator szórakoztathat. Nem fogja felrobbantani az elmédet semmilyen szempontból, de nem is fogod megbánni, hogy megnézted… ugyanakkor lehet, hogy mégis.