Újabb vidéki városban karolja fel a tehetségeket az MCC

Telt ház előtt, ünnepélyes keretek között nyitotta meg kaposvári központját a Mathias Corvinus Collegium, amely 2025 őszére felújítja a város legendás épületét, a Kunffy-palotát. A Fiatal Tehetség Programba és a Középiskolás Programra jelentkező diákok száma azt mutatja, nagy igény van Somogy vármegyében is Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó intézményére.

„A vidéki városok megtartó erejét úgy lehet a leginkább növelni, ha hasonló lehetőségeket teszünk elérhetővé a leginkább fogékony éveikben járó diákoknak, mint amilyenhez akkor jutnának, ha a fővárosban élnének” – jelentette ki Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója a kaposvári képviselet ünnepélyes tanévnyitóján.

Az Együd Árpád Kulturális Központ főtermében, telt ház előtt lezajló rendezvényen elhangzott, bár még nem ért véget a jelentkezési időszak, a felső tagozatosoknak szóló Fiatal Tehetség Programba 15 diák nyert felvételt, míg a Középiskolás Program őszi félévéhez mindeddig 41 diák csatlakozott.

„Ez a létszám is mutatja, mekkora igény van Somogyban is az MCC-re, mennyi az érdeklődő tehetség Rippl-Rónai József városában” – hangsúlyozta Szalai Zoltán. Megjegyezte, az MCC 2023 májusa óta van jelen Kaposváron, és szeptemberben indította el képzési programját, összességében pedig jelenleg 28 helyszínen végzik több mint 7300 diák oktatását a Kárpát-medencében. A főigazgató elmondta, az MCC célja, hogy tovább erősítse kaposvári jelenlétét, ennek érdekében felújítja a 15 éve elhagyatott Kunffy-palotát, így várhatóan 2025 őszétől ismét élet költözik a város egyik legendás épületébe.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elárulta, régi álma valósult meg azzal, hogy az MCC megérkezett a városba. Hangsúlyozta, nem elitképzőről van szó, hiszen az egyéni ambícióknak, a tudásvágynak semmi sem szabhat gátat, nem számít anyagi helyzet, társadalmi és szociális háttér. A Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke megköszönte Nagy Mónika Zita, az MCC kaposvári képviseletének vezetőjének munkáját, valamint a fiataloknak azt, hogy az őszi szünet ellenére sokan tekintették meg az ünnepi műsort.

A közönséggel megosztotta gondolatait Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, Kónya Imre korábbi belügyminiszter, valamint Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese is. Utóbbi kiemelte, örömteli, hogy a vidéki városok mellett Beregszászon és Dunaszerdahelyen is központot nyitott az MCC, mert a kormány célkitűzése, hogy bárhol is éljenek a tehetséges magyar fiatalok, támogatni kell őket. Hozzátette, az MCC 2023-ra védjegy lett, hozzájárul ahhoz, hogy a magyar tudás fejlődjön, majd megköszönte a szülők felelősségét és nyitottságát, amiért mindent megtesznek annak érdekében, hogy gyermekeik tovább bővítsék azt a tudást, amit a hazai oktatási rendszerben megszereznek.

Az esemény zárásaként Szalai Zoltán moderálásával „Magyarország helye Európa jövőjében” címmel tartottak pódiumbeszélgetést, amelyen Szánthó Miklós kijelentette, azért érezzük közvetlenebbül a világ változását, mert hamarabb jutnak el hozzánk az információk más földrészekről is. Megjegyezte, többek között az is elsajátítható az MCC-ben, hogy mire érdemes összpontosítani ebben a zajban, miként kell szűrni és menedzselni a híreket. Panyi Miklós úgy véli, az izraeli háború új dinamikát hoz a Közel-Keleten, miközben Európának olyan migránsválsággal és terrorveszéllyel kell megküzdenie, amilyennel korábban soha.

Szalai Zoltán felvetette, hogy míg Antall József azt mondta, Európában még az ateista is keresztény, addig mostanra a keresztény is ateista lett. Kónya Imre hozzátette, az egykori miniszterelnök nem is vallásként utalt a kereszténységre, hanem kulturális tartalomként, míg Szánthó Miklós azt mondta, ő pesszimista ebben a kérdésben, mert megszűnt a kontinensen az egységes paradigma, minden és mindenki megkérdőjelezése, a múlt eltörlése vált a fősodorrá.