A MÁV-VOLÁN-csoport idén egy autóbuszt és mozdonymodellt ajánlott fel a Jónak lenni jó! adománygyűjtő akcióban

A MÁV-VOLÁN-csoport idén is csatlakozott a Duna Médiaszolgáltató által immár tizenkettedik alkalommal meghirdetett Jónak lenni jó! című adománygyűjtő jótékonysági akcióhoz. A Volánbusz az Ikarus 200-as sorozatának egyik közkedvelt példányát, egy 263-as autóbuszt, a MÁV a Gyermekvasút fennállásának 75. évfordulójára felmatricázott villanymozdony modelljét, valamint egy gyermekvasúti élményutazást ajánlott fel a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára folyó gyűjtésben.

Hcsoportagyományosnak tekinthető év végi jótékonysági tevékenységét idén új formában valósítja meg a MÁV-VOLÁN-csoport – ahogy közleményükben is írják – a Volánbusz egy, a személyszállítási közszolgáltatásból nemrég kivont autóbuszt ajánl fel licitre, a MÁV pedig a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút fennállásának 75. évfordulójára felmatricázott mozdony részletpontos modelljét bocsátja eladásra a közmédia tematikus műsorán keresztül. A felajánlott autóbuszra 2023. december 17-én, a közmédia egész napos műsorfolyamának ideje alatt lehet licitálni, a modell és a Gyermekvasút szalonkocsis élményutazása pedig már megvásárolható a Jónak lenni jó! honlapján.

Az ajánlattételre vonatkozó tudnivalók a műsor weboldalán, a kiválasztott tétel képére kattintva megjelenő leírásban találhatók. A felajánlott tárgyak eladásából befolyó pénzt a MÁV-VOLÁN-csoport a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára ajánlja fel, bízva abban, hogy a szervezet tevekényeségének támogatásával sok-sok koraszülött és születési rendellenességgel világra jött gyermek fejlesztő terápiáját segítheti elő. 

A Volánbusz által licitre felajánlott autóbusz egy 1999-ben forgalomba helyezett, Ikarus 263 típusú jármű. A busz forgalomképes, 2024 júniusáig érvényes műszaki engedéllyel rendelkezik. Életkora miatt a társaság kivonta a közszolgáltatásból, 2023 szeptembere óta már nem teljesít szolgálatot.

A licitre felajánlott példány egyike a magyar autóbuszgyártás ikonikus Ikarus 200-as sorozatának, így a gyűjtők körében jelentős érdeklődésre tarthat számot. A 263-as az ismert magyar gyártó városi és elővárosi közlekedésre tervezett szóló típusa, amely elődjénél, a 262-es modellnél egy méterrel hosszabb, aminek köszönhetően 10 százalékkal nőtt az utasbefogadó képessége: a jármű 25 ülő és 95 álló utas szállítására alkalmas. Az 1988 és 2001 között gyártott típusból nemcsak a hazai piacra értékesítettek, összesen több mint 1250 példányt vásárolt az egykori Kelet-Németország és a Szovjetunió is.

A modell megbízhatóságát és tartósságát igazolja, hogy a jótékonysági célra felajánlott példány 1999 nyári forgalomba helyezése óta több mint 1,4 millió kilométert futott, 10.350 köbcentiméteres, 211 lóerős motorja ma is működőképes. A típusból jelenleg már csak kilenc darab van a Volánbusz aktív állományában, így igazi ritkaságnak számít az utakon. A licitre felajánlott jármű az egykori Szabolcs Volán kötelékében teljesített szolgálatot, honállomása Kisvárda, majd Vásárosnamény volt. Az autóbusz színezése is az egykori megyei autóbusz-társaság arculatát tükrözi. A jármű 24 éves szolgálati ideje alatt jellemzően a Kisvárda–Baktalórántháza, a Kisvárda–Újdombrád–Gégény, a Kisvárda–Szabolcsveresmart és a Kisvárda–Székely–Kemecse vonalon közlekedett. Az autóbusz kikiáltási ára 700.000 forint.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, az egykori Úttörővasúton 1948. július 31-én indult meg a vonatforgalom az első 3 kilométeres szakaszon. Erre a nevezetes alkalomra készült el a MÁV-START matricás mozdonya: a 470 002 pályaszámú Taurus villanymozdony a 75 éves kisvasút töretlen sikerét hirdeti. A jármű alapszínét a remotorizált Mk45-ös dízelmozdonyra jellemző piros-kék-fehér színegyüttes adja, az oldalán lévő nagy fotókon archív és jelenkori hangulatképek adják vissza a kisvasúti utazás és a gyermekvasúti szolgálat élményét.

A MÁV jótékony célra ajánlja fel a jubileumi mozdony pontos mintájára készült, 1:87 méretarányú modellt, amelynek fix ára 250.000 Ft. A felajánlás része továbbá egy szalonkocsis élményutazás a Gyermekvasúton. A hangulatos kocsi 25 fős utasterében a székek és az asztalok kívánság szerint átrendezhetők, fedélzetén közel 3 órás, kisvasúti utazással egybekötött program tervezhető, így igazán különleges helyszínen láthatja vendégül barátait, családtagjait vagy akár munkatársait a szerencsés adakozó.

A cégcsoport eddig három alkalommal támogatta a közmédia jótékonysági műsora által felkarolt civil szervezeteket mintegy 23 millió forint értékű pénz- és üzemanyagkártya-adományozással. A MÁV-VOLÁN-csoport bízik abban, hogy az eladásra és licitre bocsátott tárgyak gyorsan új gazdára találnak, a befolyó összeg pedig a Semmelweis Egyetem Alapítvány céljainak megvalósulását szolgálhatja.

One thought on “A MÁV-VOLÁN-csoport idén egy autóbuszt és mozdonymodellt ajánlott fel a Jónak lenni jó! adománygyűjtő akcióban

Comments are closed.