A Memrisztor: Az AI mint emberi agy

A Hongkongi Egyetem kutatóinak ambiciózus célja a mesterséges intelligencia (MI) területén forradalmi változásokat hozhat létre. Azok a tudósok, akik a mesterségesintelligencia fejlesztésén dolgoznak, egy olyan rendszert terveznek, amely az emberi agy rendkívüli képességeit tükrözi. A cél egy olyan MI létrehozása, amely az állandó tanulásra és adaptációra képes, hasonlóan az emberi agyhoz.

Az emberi agy és a mesterséges intelligencia különleges erősségei

Az emberi agy és a mesterséges intelligencia mindkettő rendelkezik sajátos erősségekkel. Az emberi agy például képes elviselni a hibákat, és működésben maradhat az elhalt sejtek jelenléte ellenére is. Ez eltér a számítógépektől, amelyek nem képesek hibás tranzisztorral működni. A mesterséges intelligencia viszont jobban alkalmas tudományos számításokra és ismétlődő műveletekre, és hatékonyan képes értékeket kinyerni bizonyos mintákból.

Az életen át tartó tanulás a Memrisztorral

A kutatók a megoldást a memrisztorban látják, egy különleges memóriaeszközben. Ez a mikroelektronikai platform a biológiai szinapszisok és neuronok viselkedését utánozza, lehetővé téve a folyamatos adaptációt a bináris kód korlátai nélkül. A memrisztor az elektromos jel intenzitása és frekvenciája alapján állítja be az ellenállást, hasonlóan az emberi agy szinapszisainak dinamikus viselkedéséhez.

A cél az emberi kognitív képességek felülmúlása

A fő cél egy olyan fejlett MI-rendszer létrehozása, amely az emberi kognitív képességeket felülmúlná. Ez a mesterséges intelligencia az egész életen át tartó tanulásra lenne képes, folyamatosan alkalmazkodva az új információkhoz és feladatokhoz. Az ilyen memrisztoralapú MI rendszer kiváló alkalmazkodóképessége révén képes lenne megbirkózni az előre meghatározott paramétereken kívüli kihívásokkal.

Széleskörű alkalmazási területek

A fejlesztés számos alkalmazási területtel rendelkezik, beleértve az egészségfelügyeleti implantátumoktól a vírusgenom-szekvenálás felgyorsításáig. Az ilyen chipek például forradalmasíthatják a betegségek diagnosztizálását és a genomelemzést. A transzformatív technológia ígéretes lehetőségeket kínál, amelyek átformálhatják a mesterséges intelligencia és az elektronika jövőjét.