Ölelés érzését nyújtó ételek

Az ölelés valóban az élet egyik legkellemesebb része, de néha az élet nem kedvez elég ölelés lehetőségével. Ebben a helyzetben segíthetnek azok az ételek, amelyek olyan hatást gyakorolnak rád, mintha egy meleg ölelésben részesülnél.

Pszichológusok szerint napi legalább négy ölelésre van szükségünk, mivel ezek növelik a szerotonin szintjét – az a hormon, amely felelős jókedvünkért. Amikor azonban az ölelések kevésbé elérhetőek, az alábbi ételek segíthetnek megemelni a szerotonin szintjét, így a hangulatod is javul.

Magvak

A mogyoró- és diófélék, valamint egyéb magvak mind gazdagok triptofánban, ami egy aminosav, amely nélkülözhetetlen a szerotonin előállításához. Ezek a magvak nem csupán vegetáriánusok és vegánok számára kiváló proteinforrások, hanem telve vannak telítetlen zsírokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal is, támogatva ezzel az egészséges életmódot. Naponta egy maréknyi mag fogyasztása továbbá csökkentheti a rák, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Csokoládé

Azok, akik valaha is jobban érezték magukat egy szelet csoki elfogyasztása után, nem tévedtek. A csokoládé valóban pozitív hatással van a szerotonin termelésére. A kakaóban található magnézium is támogatja az agyműködést és hozzájárul a hangulat javításához. Tehát, amikor csokit eszel, nemcsak az ízekkel kényezteted magad, hanem egyszerre teszel jót a szervezetednek is.

Joghurt

Az erjesztett ételek, például a joghurt, nemcsak a belek egészséges működését garantálják, hanem a hangulatot is javítják. A joghurt probiotikumokkal kiegyenlíti a bélflórát, ami közvetlen hatással van a szerotonin szintre. Kutatások igazolják, hogy a szorongással és depresszióval küzdők javulást tapasztalhattak, miután rendszeresen fogyasztottak probiotikumokban gazdag ételeket.

Áfonya

Az áfonya nemcsak az antioxidánsok királynője a gyümölcsök és zöldségek között, de a benne található flavonoidoknak köszönhetően jó hatással van a hangulatra. Az emlékezőkészséget növeli, az agyat védi az öregedéstől, és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a mentális betegségekben szenvedőknek. Az áfonya valódi szuperélelmiszer, amely minden szempontból jót tesz a szervezetnek, beleértve a szerotonin szint növelését is.