A Netflix új kevence: Bitconned – A Centra Tech kriptocsalás története

A Netflix új dokumentumfilmje, a “Bitconned/Kriptocsalás”, a kriptográfiai világ egyik legnagyobb csalásának történetét meséli el, amelyet Ray Trapani által létrehozott Centra Tech vezetett. A film a kiskorától bűnözővé válni vágyó Ray Trapani és partnerei által kivitelezett átverés részleteit eleveníti fel, mely 2017-ben, a #BitcoinBoom csúcsán zajlott le.

Ray Trapani és a Centra Tech Csalás

Ray Trapani, Sohrab Sharma és Robert Farkas 2017-ben debütáltak a kriptográfiai világban a Centra Tech céggel. A cég bankkártyát kínált, és egy ICO-t („Initial Coin Offering”) indított, amelynek célja 25 millió dollár gyűjtése volt az érdekelt felektől. Azonban az ICO törvénytelenségének felfedezése és az embereket befektetésre ösztönző hamis állítások vezettek vádemeléshez Trapani és társai ellen.

Ray Trapani bűnösnek vallotta magát a befektetői csalással kapcsolatos vádakban. A bíróság kötelezte őt 2 608 869 dollár visszafizetésére, és börtönbüntetést is kapott. A dokumentumfilm részletezi, hogy Trapani mindig is érdekelt volt a pénzszerzés “alternatív módjaiban”, és az ügyletek törvénytelensége sosem jelentett számára akadályt.

A Netflix dokumentumfilm

A Netflix új dokuja, a “Bitconned/Kriptocsalás”, rendezője Bryan Storkel, olyan korábbi alkotásokért felel, mint a “The Legend of Cocaine Island/A Kokain-sziget legendájának nyomában” (producerként) és a “The Pez Outlaw” (rendezőként).

A film kritikusan ábrázolja a kriptográfiai világot, lefestve azt a képet, hogy ez a terület gyakran “kizsákmányoló” lehet. A Centra Tech csalásának részletes bemutatása mellett a dokumentumfilm mélyebben elmerül a kriptovaluták körüli törvénytelenségek és kihívások világában.

A “Bitconned/Kriptocsalás” 2024. január 1-jétől elérhető már Netflixen, és ígéretesnek tűnik a kriptográfiai csalásokkal kapcsolatos események mélyebb megértéséhez és áttekintéséhez.