Csütörtöktől látható a mozikban Dér Asia filmje, a Nem halok meg

Nem halok meg korábban szerepelt a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő programjában, majd a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjában. 2024. január 4-től országosan mozikba kerül, a film magyarországi forgalmazója a Mozinet.

Az alkotás egy különleges ember szellemi és fizikai vívódásainak legmélyére ás. A film főszereplője, Einspach Gábor sikeres galerista és kortárs műgyűjtő, a budapesti művészeti világ egyik meghatározó szereplője. Számára nincs legyőzhetetlen akadály, egyedül érte el mindazt, ahol a jelenlegi életében tart. Amikor megtudja, hogy hasnyálmirigyrákban szenved, nem omlik össze. A betegségben nem a tragédiát látja, hanem a lehetőséget a teljes újrakezdésre. Miközben folytatja a fizikailag őt egyre jobban igénybe vevő kezeléseket, megpróbálja újraértelmezni a saját életét, valódi céljait, és a gyerekeivel, valamint a teljes környezetével való kapcsolatot.

A Mozinet Nagylátószög adásában a Nem halok meg kapcsán Veiszer Alinda és a filmben is megszólaló Dr. Bodoky György onkológus beszélgetett a kórházi környezetről, hospice osztályokról, arról, hogyan lehet megkönnyíteni egy halálos beteg utolsó hónapjait, és hogy mennyire változott meg a halállal való kapcsolatunk. Dr. Bodoky álláspontja és célja, hogy ne féljünk az elmúlástól: „Elidegenedtünk a haláltól. A régi világhoz képest a halál egy ellenség, egy borzalom, rettegés mindannyiunk számára. Szeretném ezt visszacsinálni, szeretném, hogyha a halál méltósága visszaérkezne.”

Egy másik Mozinet Nagylátószög adásban Riskó Ágnes onkopszichológust kérdezte Veiszer Alinda, hogyan tudja megkönnyíteni az utat egy pszichológus egy rákkal küzdő ember számára. „Nem csak jó testalkatúnak kell lennem, vagy a vérnyomásomnak kell rendben lennie, hanem a lelki működőképességemet is állandóan fejleszteni kell” – fejti ki Riskó Ágnes, miszerint az élet minden területén oda kell figyelni a stabilitásra.

Az egyik premier előtti vetítésen Feldmár András, Huszár Annamária, Heves Andrea és Soltész Ágnes beszélgetett Einspach Gáborral betegségről és túlélésről. Az eseményről szintén készült felvétel, ebben Einspach kifejti, hogy minden perc számít a diagnózis után: „ha van diagnózis, akkor szembe kell nézni, meg kell találni, mik vezettek a betegséghez, és el kell kezdeni megpróbálni változtatni, és ehhez kellenek szakemberek is.” Feldmár András is megosztotta személyes kórházi élményeit, illetve idézte O. Carl Simonton radiológus, onkológus hasonlatát az emberi elme működése, és egy repülőgép irányítása között: „Mindannyian repülőgépek vagyunk és pilóták, és bármilyen betegség olyan, mintha turbulenciába kerülnénk. Amit minden pilóta tud, hogy abban a pillanatban, amikor ezt észleli, az első stratégia, hogy kimenjen belőle: vagy lefelé, vagy oldalra, de addig menjen más irányba, amíg meg nem szűnik a turbulencia állapota. Nem ott kell maradni, ahol az ember van, hanem meg kell változtatni az irányt. Majdnem mindegy, hogyan változtatjuk meg az életünket, de meg kell változtatni.”

Nem halok meg (12) 2024. január 4-től látható országosan a Mozinet Kft. forgalmazásában.