A Windows törénelme (videóval)


A Windows egy népszerű operációs rendszercsalád, amelyet a Microsoft fejleszt. Első verziója, a Windows 1.0, 1985-ben jelent meg. A Windows rendszerek az évek során számos verzióban és kiadásban kerültek piacra, melyek közül néhány meghatározó:

  1. Windows 1.0 (1985): Az első Windows verzió egy grafikus felhasználói felületet kínált a DOS (Disk Operating System) operációs rendszer felett. Azonban nem aratott túl nagy sikert.
  2. Windows 3.0 (1990): Ez a verzió már sokkal népszerűbb volt, és több alkalmazást, például játékokat is futtathattunk rajta. Ebben az időszakban jelent meg az ikonok, ablakok és a kezelőfelület, amit ma ismerünk.
  3. Windows 95 (1995): Az első „igazi” Windows verzió, amely önálló operációs rendszerként működött, nem csak a DOS felett. Az internetezés terjedésével és a grafikus kezelőfelület továbbfejlesztésével hozott számos újítást.
  4. Windows 98 (1998): A Windows 98 folytatta a Windows 95 kezdeményezéseit, továbbfejlesztette a rendszert, és támogatta az USB eszközöket. Ez volt az utolsó olyan Windows verzió, amelyre építették a DOS-t.
  5. Windows 2000 (2000): A Windows 2000 a vállalati szektorra összpontosított, stabilabb és megbízhatóbb rendszer volt. Ez a változat kezdte el váltani a Windows NT-t a vállalati környezetekben.
  6. Windows XP (2001): A Windows XP egy nagyon sikeres verzió volt, hosszú éveken keresztül népszerű maradt. Stabil, felhasználóbarát, és sok új funkciót vezetett be.
  7. Windows Vista (2007): Azonban a Windows Vista nem volt olyan népszerű. Sokan panaszkodtak a teljesítményproblémákra és a kompatibilitási problémákra. Ez a verzió az XP után nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
  8. Windows 7 (2009): A Windows 7 szinte válasz volt a Vista kritikáira. Stabilabb és kevésbé erőforrás-igényes volt. Az emberek nagyra értékelték a Start menü frissített változatát.
  9. Windows 8 (2012): A Windows 8 egy radikális átalakítást hozott, a Metro felülettel, amely inkább érintőképernyőre volt optimalizálva. Ez viszont nem mindenki számára vált be.
  10. Windows 10 (2015): A Windows 10 visszahozta a Start menüt és több hagyományos aspektust a kezelőfelületre. Ez volt az első „szolgáltatásként” szállított Windows, ami azt jelenti, hogy folyamatosan frissítik és fejlesztik.

Ez csak egy áttekintés a Windows történelméről. A Windows 11 a Windows 10-et követte, 2021-ben jelent meg, és továbbfejlesztett dizájnt és funkciókat hozott a Microsoft operációs rendszeréhez.