AI a hétköznapokban – Interjú Szekrényi Péter Pedroval

A mai hétköznapokban egyre jobban az életünk részévé válik az internet. Telefonjainkon mindenhová magukkal visszük, és az életünk legapróbb részleteket is képesek vagyunk a közösségi média különböző platformjain megosztani.

Otthonainkba mindeközben egyre több, okos eszköz kerül, rengeteg olyan eszközt veszünk, kamerákat, porszívókat, hűtőszekrényeket és még megannyi technikai kütyüt kötünk rá az otthoni hálózatainkra. A mesterséges intelligencia közben fejlődik és egyre szélesebb felhasználási területen nyer magának teret. Ennek lehetőségeiről és veszélyeiről beszélgettem a Digital Pedro tiktok csatorna üzemeltetőjével, és az AmTech rendszerház tulajdonosával Szekrényi Péterrel.

Hogyan látod, szoftverfejlesztő szemmel, az AI milyen hatással lesz a közeljövőben az otthoni életünkre?

Szekrényi Péter: Ezen a Piacon nagyon otthon vagyunk, 14 éve foglalkozunk szoftverfejlesztéssel (amtech.hu), én magam is mérnök informatikus vagyok, így testközelből látjuk az AI fejlődését. Pontosan látjuk, mire van igény, és mire pedig egyáltalán nincsen. Ha a mesterséges intelligenciát egy tortához hasonlítjuk legyen mondjuk 12 szeletes- maximum 2-öt használunk ki ebből jelenleg. Az még elképzelhető, hogy egy két szeletet kifogunk használni a közeli jövőben. De az AI fejlesztések nagy része kihasználatlan, nem tudunk róla, vagy egyszerűen eltűnik a süllyesztőben.

A fejlesztők, azokat a területeket célozzák meg, ahonnan bevételt látnak. Például az ipart, ahol már amúgy is jelen vannak az ipari robotok, azokat akarják felturbózni. Ide pakolják be azokat a gépeket, amik valamiért most leginkább humanoid kinézetűek, s hasonlítanak az emberhez, így talán könnyeben el tudják fogadni a dolgozók a fejlesztéseket. Itt, tehát a gyártósor mellett várható a belátható jövőben jelentős fejlesztés.

A másik az, amiben az okosok még nagy jövőt látnak, az otthoni robotok és gépek. Amikor hazamész fogadni fog egy robot – mint régen az inasok, és az mondja, hogy elvehetem-e a kabátját, hozhatok -e valamit. Ezek még nagyon bénán mozognak, de egyre ügyesebbek.

A harmadik pedig a szoftver robotok, ám nem látjuk őket. Például egy bankban, egy AI szedi össze a publikus adatokat az üggyel kapcsolatban közösségi médiáról, és osztályoz a bankban már meglévő egyéb adatokkal együtt, hogy mennyire vagy megbízható egy hiteligénylés szempontjából.

Az nyílt titok, hogy ha az ember felvételizik egy állásra, akkor a cég a közösségi médiát végignézi a jelentkezőről, és ez nagyban befolyásolja a döntést. Mekkora az esélye, hogy az AI kapcsán ez még jobban be fog gyűrűzni a munkavállalásba?

Szekrényi Péter: Megint csak gyakorlat. Már most vannak olyan AI alapú HR rendszerek, ahol első körben egy Avatárral beszélgetsz nem is emberrel a melóról. Megkér, hogy küld át az önéletrajzodat, feltesz célirányos kérdéseket, és nincs az interjún ember. Ismer téged a megadott és elérhető adatok alapján, ismeri a céget, és így célirányos kérdéseket tud feltenni, és első körös szűrőként üzemelni, csak azután jutsz el oda, hogy ténylegesen valakivel beszélgess a munkáról. Ezek a rendszerek már most működnek sok helyen.

Ahogy ezek az eszközök bekerülnek a lakásunkba, – hiszen már most rengeteg okos terméket kínál a piac, sok közöttük ráadásul csak mesterséges igényt elégít ki, ahogy ezek az otthoni hálózatra csatlakoznak, és gyakorlatilag az egész életünket lefedik –, nem félő, hogy illetéktelen harmadik fél jut hozzá a személyes adatainkhoz, fel tudja venni a versenyt a kibervédelem a hacker támadásokkal?

Szekrényi Péter: Kanyarodjunk kicsit vissza, a közösségi médiára, mert bár nagyon jól leírt és behatárolt szabályzatuk van, ennek ellenére nagyon sok fiatalkorú használja ezeket, ahol igencsak sok kéretlen tartalom és zaklatások érhetik őket. Hogyan tudunk ez ellen védekezni?

Itt is az AI nagyon jól át tudja látni a töméntelen adatot. Ha neked oda adom ezer ember átlagos napját, nem fogsz tudni mit csinálni vele. De a mesterséges intelligencia könnyű szerrel alkot belőle csoportokat, mert látja a hasonlóságokat (és különbségeket), s ez alapján kategorizálni tud. Így viselkedési minták alapján ki tudja szűrni, hogy lehet azt mondod, hogy elmúltál 18 éves, de igazából a viselkedésed alapján olyan vagy mint ők, akik inkább 12 -14 évesek.

Az más kérdés, hogy ezzel a nagyobb cégek akarnak-e vesződni, mert rengeteg erőforrásba kerül mindez, ami nem hogy nem térül meg, de a felhasználási módja miatt, igazából potenciális vásárlókat zárnak ki, szóval a cégek elesnek a bevételtől.

Maximum akkor lehet ez, ha rájuk kényszerítik, például egy Uniós jogszabállyal. Ezentúl muszáj majd alkalmazni. Jó rendben, akkor ráteszek egy kis pénzmagot. Más megoldás nem nagyon van.

AI

A hírekben gyakran hallani, és gyakran találkozni is vele, bár nem túl magas számban ami jó, de a gyerekeink igenis ki vannak téve itt zaklatásnak, nem kívánt fotóknak intim testrészekről, mint szülők, hogy tudunk ellene védekezni, hogy tudjuk az online térben is megvédeni a gyerekeinket?

Szekrényi Péter: Egyik oldalról használhatjuk a gépi tanulóeszközöket, egy szülői felügyeleti program képében, ami nekem jelez, amennyiben olyan dolgot észlel, amit mi korábban beállítottunk. Valakivel beszél pl. a gyerek, akivel a szóhasználata alapján nem kéne beszélnie, vagy olyan képeket küldenek amiket szerintem nem kéne küldeni, és már jön is nekem az értesítés. Ilyen programok biztosan terjedni fognak.

A másik megközelítés az edukáció a szülőknek. Megtanítani nekik, az újdonságokat, mi történik az interneten, mire kell figyelni, megtanítani őket felismerni és kezelni a számukra új szituációkat. A szülők hiába próbálnak a gyerekkel beszélni, ha abból, amit a gyerek mond nekik nem értenek semmit, és inkább kivonulnak a szobából.

Kell mind a két megoldás. A szoftveres is és az emberi is, hogy értsék a szülők mi történik, miről beszél nekik a csemetéjük, és hogy ebben partnerek tudjanak lenni.

Ilyen képzést egyébként mi is szeretnénk indítani, online majd.

Szekrényi Péter

Mint ahogy a beszélgetésből kiderül, a kibervédelem nagyon fontos, és mi egyszerű önképzéssel is sokat tehetünk a családunk biztonságáért, és nem kell félnünk se a technológia fejlődéstől, egyszerűen csak vele fejlődni nekünk is.

Pedro Tiktok csatornáján sok érdekesség, és hasznos tanács vár mindenkire. Szekrényi Péter Pedro küldetésének érzi, hogy mindenki fel tudja venni a ritmust a fejlődéssel, így weboldalán további hasznos dolgokra lelhetünk, például programozás képzéssel.

Az AI fejlődése a következő fejlődési ugrás a technológiai fejlődésben, ami megkönnyítheti a mindennapi életünk, és a legkevésbé sem kell attól tartani, hogy ez miatt bárki megélhetése veszélybe kerülne, sokkal inkább alternatíva, hogy az ember és gép közelebb kerülhessen egymáshoz, és egymást segítve, gyorsabb, hatékonyabb munkát tudjunk együtt végezni