50 éves az AN-26 – Ünneplés és köszöntés a Kecskeméti repülőtéren

Az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány részvételével tisztelegtek az 1974-ben hadrendbe állított AN-26 deszant szállító repülőgép elött.

A magyar honvédség egykori pilótái, légi és szárazföldi személyzete vett részt a kecskeméti repülőtéren megrendezett, az AN-26 típusú szállító repülőgép 50. évfordulójára rendezett találkozón.

AN-26

Mindenki saját maga döntse el hogy neki mit jelentett az AN-26 típus! Nekem nagyon sokat! Fiatal tiszthelyettesként, tisztként nagyon sokan kerültünk az “Ancsára”, s lett az életünk meghatározó időszaka! Az én máig tartó elkötelezettségem ott gyökerezett!

– Horváth István “Buci” az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány elnöke.

Az Antonov gyártmányú szállító-hordozó repülőgép 1974-ben kezdte meg pályafutását hazánk legierejében a  89.szállító repülő század gondos kezei között. Sok fiatalnak adott akkoriban életre szóló szerelmet, élményt, pozitívot negatívot, de mégis ennyi év távlatából, újra egymást köszöntötték a bajtársak.

A rendezvényen felharsant a Légierő Zenekar koncertje, majd a még szolgálatban lévő Ancsa megtekintése után, lehetőség nyílt ejtőernyős ugrásra. A testmozgás után a jelenlévők finom ebédet fogyaszthattak, majd beszélgetés, és díjátadó következett. A rendezvényen közel 150 fő tisztelget “Ancsa” előtt.

Szerkesztőségünk eme rövid cikkel szeretne tisztelegni az immáron több generációt is felnevelő AN-26 elött. A képeket köszönük Letanóczki Nórának.