A zöld energia nagy napja a Szegedi Tudományegyetemen – átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem egyszerre három célkitűzésében jelent fontos mérföldkövet az e-üzemanyagot előállító új tesztállomás. Környezettudatosan fenntartható zöld energiát termel; gazdasági partnerekkel együttműködve SZTE-s laboratóriumi kutatásokat visz el az ipari felhasználás küszöbéig; létrehozását pedig az egyetem előremutató interdiszciplináris szemlélete segítette.

A Szegedi Tudományegyetem Science Parkjában többéves fejlesztési munka után ünnepélyesen átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT). Az ELI ALPS közeli konferenciatermében rendezett ünnepségen Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja köszöntötte az energiaipari partnereket, valamint a szakpolitika képviselőit, közöttük Lantos Csaba energiaügyi minisztert és Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkárt.

tesztállomás

Szavaikból kiderült, hogy az SZTE EIT az egyetem több fontos célkitűzésében is mérföldkőnek számít. Jelentős siker, mondta Prof. Dr. Kónya Zoltán, hogy zöld átállási programjában az egyetem saját laboratóriumi kutatási eredményeiből kiindulva valósított meg egy fél-üzemi jellegű állomást. Ezek a berendezések a zöldenergia-termelés és -átalakítás teljes értékláncát biztosítják a napenergiából származó áram megtermelésétől az energiaátalakítási technológiákon át az e-üzemanyag gyártásáig.

Az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomása megtestesíti az egyetemnek azt a célját is, hogy a zöldgazdaság piaci szereplőivel együttműködve a hazai szakpolitikai stratégiákban szereplő energiaátállási eljárásokat vezessen el az ipari megvalósítás küszöbéig. Az SZTE az e-üzemanyag előállítását és validálását a Széchenyi István Egyetemmel és az Audi Hungária autógyárral közös projektben végzi, és a MOL is érdekelt a tesztállomás eredményeiben. Prof. Dr. Kónya Zoltán elmondta, hogy az EIT ezen felül is vár partnereket; berendezései egyenként kicserélhetők, és így a partnerek elhozhatják kipróbálásra saját fejlesztésű technológiáikat. A létesítmény ezzel akár a saját fenntartásának költségeit is megtermelheti. Prof. Dr. Kónya Zoltán szerint a tesztállomás európai szinten is kiemelkedő, máris nemzetközi érdeklődés van iránta.

Az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomás jelképes sikere annak a szemléletnek is, amely az interdiszciplináris kutatások érdekében létrehozta a Szegedi Tudományegyetemem IKIKK kiválósági központját. Prof. Dr. Kónya Zoltán felidézte: az egész projekt abból indult ki, hogy Dr. Janáky Csaba 4 éve arról beszélt neki, hogy piaci igény jelentkezhet a fenntartható energiakonverziós technológiákra, például a vízbontásra. Az ötlet megvalósításának az SZTE IKIKK keretet és támogatást nyújtott, biztosítva több tudományterület együttműködését a tervezéshez, a fejlesztéshez és a végtermékek bevezethetőségi tanulmányaihoz.

Az interdiszciplináris szemlélet szegedi kezdeményezője, Prof. Dr. Szabó Gábor már az egyetem korábbi rektoraként felhívta a figyelmet arra, hogy az új tudományban elvesztik jelentőségüket a hagyományos tárgyak. „A természet nem ismeri a tankönyveket és a fizikát” – vélte a Széchenyi-díjas lézerfizikus, aki szerint az emberiség égető problémáira több terület tudását szintetizáló megoldásokat kell keresni.

Az új létesítmény ötletgazdája és vezetője, Dr. Janáky Csaba a tesztállomás fejlesztési múltjáról elmondta, hogy 2023-ban az SZTE Science Parkban előbb az 50 kW teljesítményű napelempark épült meg. Az innen kapott árammal zöld módon is táplálhatók a végtermékek előállításához szükséges elektrokémiai folyamatok. A tesztállomásra 2024 januárjában érkezett az a két konténer, amelyekben az SZTE saját tervezésű berendezései víz felbontásával e-hidrogént állítanak elő. Itt kap helyet az a technológia is, amivel a helyszínen szén-dioxidból szén-monoxidot állítanak elő.

2024 márciusától egy harmadik konténert is üzembe helyeztek; ebben történik a szintetikus üzemanyagok előállítása, ami a korábban termelt e-hidrogén, valamint szén-dioxid vagy szén-monoxid reakciójával történik. A szintetikus nyersanyag hasonló a természetben bányászott kőolajhoz, benzin, gázolaj, kerozin vagy akár nehezebb olajok is készíthetők belőle. (Az ünnepség résztvevői stílusos ajándékként kis üvegcsében néhány milliliter e-fuelt is kaptak).

Az ünnepségen Lantos Csaba energiaügyi miniszter példamutatónak nevezte, ahogyan a Szegedi Tudományegyetem az ipari és szakpolitikai partnerekkel közösen megvalósította az e-üzemanyag előállítására szolgáló állomást, Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár pedig az egyetemek és a gazdasági szereplők összekötését szolgáló Neumann János Program mintaprojektjének nevezte a létesítményt.