Caravella: világkörüli ízutazás Gödöllőn

Van Gödöllőn, Sissi hajdani kedvenc városában egy mesebeli kis hely, mely utánozhatatlan hangulatával és ínycsiklandozó falatokkal csalogatja – majd „láncolja magához” – a vendégeket. A Caravella Café hű nevéhez, és ízeivel valóban világkörüli útra hív, miközben ennél „hazaibb” aligha lehetne, hiszen itt minden házilag készül – és ezt tökéletesen érezhető a minőségen is.   

Amikor az ember először lép be a 2016 óta, családi vállalkozásként működő Caravella kapuján, olyan érzése lehet, mintha csak hazaérkezett volna: kedves, barátságos arcok a kertben, melyet nyugalom leng körül, és minden olyan magától értetődő. Aztán, ha továbbhalad az állatbarát kávézó egyes helyiségein, úgy tűnhet, mintha számos helyet – különböző országot, nagyvárost, vagy kis települést – járna be: szinte néhány méterenként változik, éppen hol érezheti magát.

Caravella

Kedves kis kavalkád ez, aminek óriási előnye, hogy az aktuális hangulatához leginkább passzoló sarkot megtalálva bárki igazán komfortosan érezheti magát. A meghitt hangulatot tovább fokozzák négylábú segédeik és vendégeik: két állandó cicájukDinnye és Süti -, valamint két kutya “kollégájuk” mellett más házikedvencek is sűrűn ólálkodnak a kertben, lepottyanó morzsák után kutatva. A télikertnek hála pedig a rendelkezésre álló terület legnagyobb része évszaktól függetlenül tökéletesen kihasználható, így télen-nyáron betérhetnek ide az igazi kulináris kaland után áhítozók.

Caravella

Bár a környezet és a hangulat korántsem elhanyagolható, egy kávézó esetében a legfontosabb talán mégis az ital- és étlap, és az ott fogyasztható finomságok minősége. Nos, a Caravella vendégeinek e tekintetben sem lehet okuk panaszra. Ételeiket kóstolva a legelső dolog, ami eszünkbe juthat, az egészen egyszerűen ez: „hát ez bizony nem műanyag”. Dorka, a kávézó managere – aki annak idején édesanyjával és édesapjával együtt vágott bele ebbe az izgalmas történetbe – azt mondja, ez nem véletlen. Igyekeznek a „nagymama sütije”-vonalat képviselni, így náluk mindent valódi háziasszonyok készítenek kézművesen, kevés cukorral, sok gyümölccsel. Nem csak a lekvárokat főzik-, és a gyümölcsöket párolják ők maguk, de előre fagyasztott dolgaik sincsenek: minden itt, helyben sül.

„Egész nap sütünk, és folyamatosan töltjük a pultot is, így sokszor előfordul, hogy délután már más a kínálat, mint délelőtt. Emiatt nincs is asztalszervizünk, vagy állandó étlapunk, hiszen mindig azt készítjük, amit a lányok éppen jónak látnak. Ez a fajta dinamizmus egyébként is jellemző a működésünkre, hiszen mindig azt dolgozzuk fel, ami épp rendelkezésre áll, aminek éppen szezonja van.”

– teszi hozzá Dorka.
Caravella

Azért persze vannak igazi közönségkedvencek is, amiket minden nap megtalálhatnak náluk a hozzájuk betérők. A Rákóczi túrósból például rögtön kétfélét is csinálnak, mert a barackos és a szezonális gyümölcsökből készült lekváros verziót is imádják a vendégek. Az étlap állandó szereplői az almás- és a linzerpiték is, a hűtőben pedig szinte mindig megtalálható az epres-vaníliakrémes Caravella torta, az isteni finom szilvás-pisztáciás torta, és a csupa csoki amerikai csokitorta, ami egészen biztosan Gombóc Artúr nagy kedvence lenne, ha kóstolhatná.

Ezeken kívül, ahogy Dorka fogalmaz, “mindennek megvan a maga ideje”. Bár a Caravella hétfőn, kedden és szerdán zárva tart, a csapat ezeken a napokon is fáradhatatlanul dolgozik – lekvárt készítenek, piskótákat és mézes-lapokat sütnek -, hogy a csütörtöki nyitásra a pult és a hűtő is szépen megteljen ínycsiklandozó süteményekkel.

„Az igazán jó érzés az, amikor bejönnek az emberek, és 10-15 percig csak válogatnak, mert annyi finomságunk van, hogy tényleg ennyi idő kell, hogy végigérj a kínálaton, és alaposan átgondolva tudj valamit választani.”

Hogy az egyetlen kis térből és egy pultból álló, aprócska kávézót, amiből 2016 óta kinőtték magukat, annak idején miért épp Caravellának nevezték el, arról Dorka a következőt meséli:

„A karavella egy fűszerszállításra is használt hajótípus volt, innen kölcsönöztük a nevet, ami egyrészt az ízekben való utazást, másrészt a hely sokféle értelemben vett sokszínűségét is szimbolizálja. Azóta is találónak bizonyul, hiszen nálunk a németes süteményektől kezdve az angol vonalon át egészen a spanyol churrosig mindenféle sütemény „megfordul”, ráadásul ahogy bővültünk, a berendezéssel is ezt, a világ sokszínűségét szerettük volna visszahozni. Egy kicsit ilyen, egy kicsit olyan, vannak, akik Hollandiát, mások Londont látják bele, de a legtöbben épp ezért fedezik fel benne az otthon érzését.”

Azoknak pedig, akik szívesen vinnének magukkal haza egy „szelet” Caravellát, erre is van lehetőségük, hiszen elvitelre is készítenek dolgokat.

„Egész tortákat, pitéket is készítünk, tulajdonképpen mindent, amit a vendégek szeletben meg tudnak kóstolni, azt igény esetén haza is vihetik.”

Caravella

A Caravellába beülni: élmény, és valódi kikapcsolódás. Az ízeik minden túlzás nélkül kiválóak, tagadhatatlan, hogy az itt készült finomságok minőségi, házi alapanyagokból – és sok-sok szeretettel – készülnek. A hely bájos, tökéletes randikra – sőt, volt már, hogy esküvőre is sor került náluk – , baráti sütizésekre, ahogy arra is, ha egy kicsit egyedül bújnál el a világ elől. Olykor különleges programokkal is készülnek, ősszel és télen például, amikor szívesen melegítik fel magukat az emberek, különösen népszerűek a whiskey-kóstolóik. A finomságok kedvelőinek tehát érdemes egész évben a Caravellán tartani a szemüket, és ha Gödöllőn járnak, időt szakítani arra, hogy betévedjenek egy „meglepetés”-finomságra, és megkóstolják, amit aznap épp a pultban találnak.