“Gödöllőre azért járunk, hogy jól érezzük magunkat!” – Élményséta Erzsébet királynéval a Gödöllői Királyi Kastélyban

A Budapesttől nem messze elhelyezkedő Gödöllőn izgalmas módon keveredik a város a vidékkel és a nyüzsgés a nyugalommal, míg az utcák és terek szinte minden szegletét a nosztalgia járja át. Különösen igaz ez a meseszép Királyi Kastélyra, mely egykor Ferenc József és Erzsébet királyné tavaszi és őszi rezidenciája volt, és a mai napig szeretettel várja az időutazásra vágyó látogatókat.

A Grassalkovich-kastélyt a magyar állam 1867-ben vásárolta meg, hogy annak teljes használati jogát – egy gyors felújítást követően – koronázási ajándékként adja I. Ferenc Józsefnek és feleségének, Erzsébetnek. Gödöllő ma is a magyarországi Sissi-kultusz elsőszámú központja, hiszen a királyné köztudottan rajongásig szerette a várost. Gyorsan egyik fő mentsvára, a bécsi kötöttségek elől való menekülés fő célpontja lett, egy ízben pedig így írt róla édesanyjának:

“Engem sem feszélyez itt semmi, úgy élek, mint falun, sétálhatok, kikocsizhatok egyedül!”

király
A Gödöllői Királyi Kastély (saját fotó)

Fedezd fel a Királyi Kastély báját!

Bár az épületet a világháborúk utáni viharos időszak, valamint a méltatlan hasznosítási formák megviselték, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. által koordinált felújítási és rekonstrukciós munkálatoknak hála mára ismét csodálatosan fest. Az intézmény színes családi programok, nívós kulturális fesztiválok, koncertek és rendezvények közkedvelt helyszíne, de kapui az egyszerű mindennapokban is nyitva állnak az arra járók előtt.

Állandó kiállításokon és különleges tárlatvezetéseken, valamint élménysétákon elénk tárulnak a hűségre törekvően berendezett enteriőrök, melyek nem csupán a korabeli állapotokról, de I. Ferenc Józsefről és Erzsébet személyéről is mesélnek. Nem csak a díszterem, és a királyi lakosztályok várják a látogatókat, de többek között a kastély Rudolf-és Gizella-szárnya, lovardája, vagy a Horthy-bunker is. Az önjelölt időutazók a parkot is bejárhatják, melyben egyebek mellett egy mezítlábas ösvény, és a fák sűrűjében megbúvó Királydombi pavilon is felfedezésre vár. Utóbbi az év jelentős részében zárva van, így belülről kizárólag tárlatvezetés keretein belül tekinthető meg, nagyobb ünnepekkor azonban a belépés díjmentes.

kastély
A Királydombi pavilon | Forrás: a Királyi Kastély weboldala

A kastélyt felfedezni vágyók számos alternatívában gondolkodhatnak az egyéni látogatásoktól és a csoportos tárlatvezetésektől kezdve az egészen különleges megoldásokig. Múzeumpedagógiai foglalkozások különböző korcsoportok számára is elérhetőek, de a kínálat részét képezik játékos családi felfedező csomagok, “mesélő lakosztályok”, valamint születésnapi, és egyéb, szezonális programok is.

Élményséta Erzsébet királynéval

Minden lehetőség közül a legizgalmasabb talán az az élményséta, mely túlzás nélkül valódi időutazás. A tárlatvezetés során “Őfelsége”, maga “Erzsébet királyné” vezetésével csodálhatjuk meg a számára egykor oly kedves épületet. A Sissi bőrébe bújt vezető – akit a séta elején a korabeli hagyományoknak megfelelően meghajlással és pukedlivel köszöntünk – nem csak szobáról szobára kíséri “vendégeit”, de számos érdekességet is megoszt velük a család mindennapjairól. Olyan kulisszatitkokat árul el – természetesen első szám első személyben –, melyektől a résztvevők valóban bennfenteseknek érezhetik magukat.

kastély
Élményséta Erzsébet királynéval (saját fotó)

Szó esik arról, milyen nehéz volt valójában a királyné koronázási ruhája, hány centiméterrel volt magasabb hitvesénél, vagy hogy miért nevezik Mária Valéria főhercegnőt a “magyar királykisasszonynak”. Megtudjuk, mik voltak a “bajor rózsának” is nevezett Erzsébet kedvenc virágai és süteményei, ahogyan arra is fény derül, a szóbeszédekkel ellentétben mi a valódi oka annak, hogy az épületben nincs konyha.

A séta során “Őfelsége” mesél kedvenc étkészletéről, a varázslatos gödöllői karácsonyokról és a vízkereszthez köthető ajándék- és pénzosztásról, mellyel a helyi gyerekeknek és a rászoruló családoknak kedveskedtek, és azt is megmutatja, hol állt egykoron az egész kastély legmagasabb karácsonyfája.

kastély
A “Gödöllő-mintás” Herendi készlet (saját fotó)

A Királyi Kastélyban mindent a család ízlése szerint rendeztek be, otthonos légkörre vágytak, egy helyre, ahol megpihenhetnek. A többek között a varázslatos dísztermeken, a király dolgozószobáján, vagy Sissi ibolyaszínű lakosztályaiban tett látogatás során csoda tárul elénk, a helyszínnek és a tárlatvezető profizmusának köszönhetően megelevenedik a múlt. “Erzsébet” mindenről olyan átéléssel beszél, hogy szinte valóban elhisszük: kiszakadtunk a rohanó, modern mindennapokból, és a 19. században landoltunk. Beleshetünk a kulisszák mögé, az épület elképesztő báját látva és a történeteket hallva pedig érteni véljük, mire gondol “Őfelsége“, amikor vendégei felé kikacsintva azt mondja:

“Hiszen Gödöllőre azért járunk, hogy jól érezzük magunkat.”

kastély
Sissi ibolyaszínű lakosztálya (saját fotó)

A program végeztével a csodaszép kastélyparkba érkezünk, ahol, ha kedvünk tartja, elidőzhetünk, mielőtt visszatérnénk a jelenbe, és véget érne a varázslatos utazás. Egy másik alkalommal pedig akár vissza is térhetünk, hogy “Őfelsége” vezetésével és vendégeként ezúttal magát a parkot járjuk be.

Gödöllő: Sissi kedvence

Sissi nem csak a kastélyt, de a várost is szerette és a történetek szerint az ott élők is imádták a legendás királynét, aki mindössze 2663 napot töltött Magyarországon, ebből azonban mintegy 2000 napot Budán és Gödöllőn. Alakja a pest megyei város számos pontján megelevenedik, mely a történelem kedvelői számára igazán tartalmas, egész-, vagy akár több napos programlehetőséget kínál.

kastély
Sissi-szobor az Erzsébet-parkban
| Forrás: szoborlap.hu

Egy gödöllői kiruccanás során érdemes ellátogatni az Erzsébet-parkba, melyet 1901-ben, az emlékére létesített több, mint 100 magyar emlékpark és liget között elsők között avattak fel. Az arra járók nem csupán a természet szépségeiben merülhetnek el, de Őfelsége egészalakos szobrát is megcsodálhatják. Végül a kirándulást és az élményt tökéletesen koronázzák meg a Sissi Fagylalt jeges finomságai, vagy az izgalmas hangulatú Caravella ínycsiklandozó desszertjei, egy ilyen nap végén pedig talán a legtöbben egyetértenek majd Erzsébet királynéval abban: Gödöllőre azért járunk, hogy jól érezzük magunkat.