Az idén is csatlakozik a NÖRI a magyar kultúra napja programjaihoz

A Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétával csatlakozik az idén a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a magyar kultúra napjához szombaton.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

A január 20-án 10 órakor induló sétán a jelentkezők felfedezhetik a sírkertben a magyar tudományos és kulturális élet 19. századi kibontakozásának lenyomatát a kor jeles képviselőinek és nagylelkű mecénásainak sírjait meglátogatva – közölte a Nemzeti Örökség Intézete.

A séta többek között érinti a 210 évvel ezelőtt született Pulszky Ferenc síremlékét, és a résztvevők megtudhatják, hogy mennyire sorsdöntő hatású volt a német ajkú joggyakornok életében a pozsonyi találkozás Kölcsey Ferenccel. Kiderül az is, hogy a szabadságharc leverését követő emigrációból visszatérve hogyan vált Pulszky Ferenc az egész magyar múzeumügy irányítójává és fejlődésének előmozdítójává.

A résztvevők felkeresik többek között Erkel Ferenc, a Himnusz és Egressy Béni, a Szózat megzenésítőinek sírját, Kelety Gusztáv nyughelyét, aki a kiegyezés korának meghatározó művészpolitikusaként volt ismert, továbbá Trefort Ágoston művelődéspolitikus és Izsó Miklós, a nemzeti szobrászat megteremtőjének sírját. A sétához csatlakozók érdekességeket tudhatnak meg az 1837-ben megnyílt Pesti Magyar Színház színészeinek életéről.

“Nem volt kérdés, hogy idén is csatlakozunk az emléknaphoz, hiszen ha valahol megtalálható a magyar kultúra, az a Fiumei úti sírkert”

– közölte Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója.

Számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét – mondta.
Hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy a Fiumei úti sírkert több legyen mint temető, ezért számos kulturális programot terveznek 2024-ben is.

A sétán a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen az oldalon lehet.