Újra megjelent a Cocteau Twins két lemeze

Újra megjelent a Cocteau Twins utolsó két albuma. A skót zenekar a nyolcvanas-kilencvenes években a dream pop műfaj úttörőjévé vált.

A csapat az 1993-as Four-Calendar Café és az 1996-os Milk & Kisses című anyagát frissítette fel a legendás 4AD kiadó gondozásában. Az Egyesült Államokban a két lemez most először lesz kapható vinylen is – közölte a Lightmedia Music.

A Robin Guthrie (gitár, dobgép), Elizabeth Fraser (ének) és Simon Raymonde (basszusgitár, gitár, billentyűs hangszerek) által alkotott Cocteau Twins pályafutása 1979-től 1997-ig tartott és komoly sikereket hozott, olyan slágerekkel, mint a Pearly-Dewdrops Drops, a Carolyn’s Fingers, az Iceblink Luck, a Heaven or Las Vegas vagy az Evangeline. Három albumuk, a Head over Heels (1983), a Victorialand (1986) és a Blue Bell Knoll (1988) is vezette a brit független listát.

Az egyik most újra kiadott lemez, a Four-Calendar Café 1993-ban készült Londonban. A Bluebeard, az Evangeline és a Summerhead című dalt is tartalmazó korongon a zenekar érettsége és törékenysége egyaránt megmutatkozik, a keserédes, éteri szerzemények mai füllel is kiválóan szólnak.

A Milk & Kisses a Cocteau Twins nyolcadik, egyben utolsó stúdióalbuma, amelyet az Egyesült Királyság mellett Franciaországban is rögzítettek. A Tishbite, a Violaine, a Treasure Hiding és a Serpentskirt című slágert felsorakoztató lemez egyszerre katartikus és megnyugtató hallgatnivaló. Az album a Cocteau Twins hattyúdalának bizonyult, az együttes munkásságát azonban az új generációk a mai napig fel-felfedezik maguknak.

A Cocteau Twins különlegességét elsősorban éteri, effektezett hangzása, valamint Elizabeth Fraser csodálatos szoprán hangja, illetve a nehezen megfejthető, nyelveken átívelő dalszövegek adták. A zenekar visszatérése csak egyszer, 2005-ben jutott csaknem a megvalósulásig, akkor a Coachella Festival-on léptek volna fel és egy világkörüli turnéról is szó volt. Az újraegyesülés azonban elmaradt, a hírek szerint a Fraser és Guthrie közötti ellentétek miatt.