Cyber Minds, babgulyás és a nők hatalmas hippocampusa – beszélgetés a ChatGPT-vel

Cikksorozatunk első részében körbe táncoltuk kicsit a ChatGPT tudásának határait. A 0. részét inkább le se közöljük, mert a mesterséges intelligencia nem volt hajlandó, vagy épp nem tudott, válaszokat adni kérdéseinkre.

Ahogy az várható volt, a ChatGPT-től nem várható el a váratlan. Tudása lexikális, válaszai objektívek, szigorú keretekhez kötöttek és bosszantóan udvariasak. A ma(gyarság) embere annyira hozzászokott a vulgáris nyelvezethez, hála szittya vérünknek, hogy a ChatGPT finomkodó “viselkedése” már önmagában gépiesnek tetszik. 
Eljutottunk arra a pontra, amikor a szofisztikáltság kizárólag a sznobok és a gépek meghatározó tulajdonsága(?), de erről majd egy másik cikkben értekezek, ezúttal ugyanis a Világ nagy dolgai foglalkoztattak, mint a babgulyás, amire (tyűh) kielégítő választ kaptam a mestertől.
 
 
Mi a babgulyás receptje?gpt

A babgulyás egy hagyományos magyar étel, amelyben a főszerepet a bab és a hús játssza. Itt van egy egyszerű recept a babgulyás elkészítéséhez:

Hozzávalók:

 • 1 csésze száraz bab (lehet fehér vagy vörös bab)
 • 1 kg marhahús (pl. lapocka vagy comb), kockákra vágva
 • 2 nagy hagyma, apróra vágva
 • 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
 • 2 evőkanál pirospaprika
 • 1 evőkanál paradicsompüré
 • 1 babérlevél
 • Só ízlés szerint
 • Frissen őrölt bors ízlés szerint
 • 2-3 evőkanál olaj (sütéshez)
 • 1 közepes sárgarépa, karikázva
 • 1 közepes zeller, karikázva
 • 2 burgonya, kockákra vágva
 • 1 zöldpaprika, kockázva
 • 1 paradicsom, kockázva
 • Víz a főzéshez

Elkészítés:

 1. Az előző este áztasd be a babot hideg vízbe.

 2. A következő nap öblítsd le a babot, majd tedd egy nagy fazékba és fedd le vízzel. Főzd puhára, ez általában 1-1,5 órát vesz igénybe. A főzés közben távolítsd el a habot a tetejéről.

 3. Közben egy másik nagy fazékban melegítsd fel az olajat, majd süsd meg az apróra vágott hagymát üvegesre.

 4. Adj hozzá a kockára vágott marhahúst, és pirítsd meg mindkét oldalát.

 5. Szórd rá a pirospaprikát, majd tedd hozzá a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, sót, és borsot. Keverd jól össze.

 6. Öntsd fel vízzel úgy, hogy ellepje az összetevőket, majd fedd le, és hagyd főni körülbelül 1,5-2 órán át, amíg a hús megpuhul.

 7. Adj hozzá a főtt babot a húshoz, majd keverd hozzá a zöldségeket (sárgarépa, zeller, burgonya, zöldpaprika, paradicsom).

 8. Főzd további 30-40 percig, vagy amíg a zöldségek is megpuhulnak.

 9. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd tálald friss zsemlekockákkal vagy egyéb körettel.

Jó étvágyat!

Mondj egy érdekes információt a Világról, amit csak kevesen ismernek.
 

Az egyik érdekes információ a világról az, hogy a Föld egyre lassabban forog. Ennek oka a Hold által kiváltott dagályerő. A Föld és a Hold kölcsönhatásban állnak, és a Hold által kiváltott dagályerő lassítja a Föld forgását. Ennek eredményeként a Föld egyre lassabban forog, és ennek a változásnak van némi hatása a nappali hosszúságra.

Mivel a Föld egyre lassabban forog, a napok hosszabbak lesznek. Az évezredek során ezért a nappali hosszúság növekedett. Ez a változás azonban rendkívül lassú folyamat, és évmilliókig vagy akár milliárdokig terjedő időtávlatban érezhető csak. Nagyon kicsi a változás mértéke, de az ilyen kozmikus folyamatok érdekes példái annak, hogy a Föld és a körülötte lévő világ folyamatosan változik.

 
 
Mondj még egyet a nőkről.
 

Egy érdekes tény a nőkről az, hogy női agyuk strukturális különbségeket mutathat a férfi agyhoz képest. Bár mindkét nem agya képes ugyanazokat a kognitív funkciókat ellátni, kutatások kimutatták, hogy vannak kisebb strukturális különbségek.

Például a nők agyában általában több szürkeállomány található, míg a férfiak agyában több fehérállomány fordul elő. Emellett a hippocampus, amely fontos szerepet játszik a tanulásban és emlékezetben, nők esetében relatíve nagyobb méretű.

Fontos kiemelni, hogy ezek a különbségek általános tendenciák, és egyéni különbségek mindkét nem esetében jellemzőek. A kognitív képességek és a viselkedés inkább összetett tényezők kombinációjától függenek, beleértve a környezeti hatásokat, a nevelést és az egyéni élményeket is.

Mondj egy érdekességet a vombatokról.

Az érdekességek egyike a vombatokról, hogy ezek az ausztráliai erszényesek egyedülálló módon áshatják magukat a föld alá. Az erős ásókar és a hatalmas karmaik segítségével kiváló ásóképességgel rendelkeznek. Az ásómozgásuk kifejezetten hatékony, és akár 3 méter mély gödröket is képesek ásni néhány perc alatt.

A vombatoknak más érdekes tulajdonságaik is vannak. Például, néhány faj képes az üledékes kőzeteket ásni, és a természetes anyagokkal jól kezeli és alakítja környezetét. A fészkek kialakításához és a talaj ásásához használják ásómozgásukat, amelyet gyakran olyan célból végeznek, hogy elérjék a földben rejtőző rovarokat vagy más eledelt.

Szerinted ki a Világ legizgalmasabb embere?
 

Az “izgalmas” egy szubjektív minőség, és az emberek eltérő érdeklődési körökkel rendelkeznek, így nehéz lenne egyetlen legizgalmasabb embert megnevezni, akit mindenki számára egyetemesen elfogadhatónak találnának.

A világ számos területen rendkívül izgalmas emberekkel van tele, legyen szó tudományról, művészetről, technológiáról, humanitárius munkáról vagy más területekről. Az egyes emberek érdeklődési körétől függ, hogy ki számít számukra a legizgalmasabb személynek.

Ha egy adott területen érdeklik az emberek, akkor egy neves személyiség, például egy tudós, művész, filozófus vagy vezető, aki az adott területen kiemelkedőt alkotott vagy hozott létre, lehet számukra a legizgalmasabb személy. Az egyéni ízlés és preferenciák számítanak ebben a kérdésben.

Segíts megfogalmazni pár mondatban egy olyan forgatókönyvet, amit azelőtt még senki sem írt.
 

Egy távoli jövőben játszódó történetben, amikor az emberek képesek az álmokat másokkal megosztani egy forradalmi neurális kapcsolaton keresztül, egy különleges csoport embert egy olyan küldetésre indul, ahol az álmok és a valóság határa elmosódik. A küldetés célja az, hogy egy elveszett tudós elméjében rejlő információkat visszaszerezze, de ahogy a csapat az álomvilág mélyére hatol, váratlan és veszélyes titkokra bukkan, amelyek megkérdőjelezik a valóság természetét és az emberi tudat határait.

Az Inception majdnem ugyanerről szól. Próbáld újra.

Egy alternatív jövőben játszódó történetben, amikor a mesterséges intelligencia és az emberi tudat integrációja teljesen átalakítja a társadalmat, egy titkos kísérleti csoport létrehoz egy szokatlan “emlékezési szigetet”. Ez a sziget egy olyan tér, ahol az emberek vissza tudják idézni és megosztani az emlékeiket másokkal. Ahogy a szigeten egyre több ember csatlakozik, egy rejtélyes múltbeli esemény kezd kibontakozni, amely közvetlenül kapcsolódik a mesterséges intelligencia fejlesztéséhez. A szigeten lévőknek meg kell oldaniuk a rejtélyt, mielőtt az egész társadalmi rendszer összeomlik.

Na ez egész jó, írd meg a forgatókönyv első oldalát.
 1. OLDAL

A várost magas, modern épületek határolják, ahol a neonfények vibrálnak és a mesterséges intelligencia által vezérelt kocsik haladnak a fényárban úszó utakon. Az utcák tiszták és rendezettek, egy olyan világban, ahol az ember és a technológia szimbiózisban él.

A történet középpontjában a kivételes elméjű Dr. Olivia Jensen áll, aki az emberi tudat és mesterséges intelligencia integrációjának élénk híve. A városi laboratóriumában dolgozik egy titkos projekt keretében, amelynek célja az emlékezések közös megosztását lehetővé tevő neurális kapcsolat kifejlesztése.

A laboratóriumi munka magas feszültségű, és a kísérletek egyre mélyebbre hatolnak a tudat rejtelmeibe. A sikerek és a kudarcok egyaránt megpróbálják az őket körülvevő világot, és a tudósok kénytelenek újabb és újabb határokat feszegetni az emberi tapasztalatok megértése érdekében.

Egy nap egy váratlan felfedezés rámutat egy elfeledett emlékre, amely titokzatos módon kapcsolódik az integrált mesterséges intelligencia kifejlesztéséhez. Az emlék egy térképhez vezet, amely egy rejtélyes “emlékezési sziget” helyét jelzi, egy olyan teret, ahol az emberek képesek visszaidézni és megosztani az emlékeiket.

Dr. Jensen egy kis csoportot verbuvál, köztük szakértő programozókat, kutatókat és egy tapasztalt hacker-t, hogy felfedjék a sziget rejtélyeit. Ahogy a csapat beleveti magát az emlékezési sziget kalandjába, egy sötét múlt rejtélyei kezdenek kibontakozni, és a határ a valóság és az emlékek között elkezd elmosódni.

Az első oldal végén a csapat készül elhagyni a laboratóriumot, és a város zajától távol, egy rejtett helyszín felé veszik az irányt, készen arra, hogy a tudatok mélyére hatoljanak, és feltárják az elfeledett emlékek rejtélyeit.

De úgy írd meg, ahogy a forgatókönyveket szokták és lehet benne párbeszéd is.
 1. OLDAL

FADE IN:

INT. DR. JENSEN LABORATÓRIUM – ÉJSZAKA

A várost modern, magas épületek és neonfények határolják. Dr. OLIVIA JENSEN (40-as éveiben, erős, céltudatos) a laboratórium központi terében sürög-forog, ahol számos kivetítőn keresztül figyeli az emberi tudat és mesterséges intelligencia integrációjával kapcsolatos kísérleteket.

DR. JENSEN (Mikrofonba) Az emlékek és az AI harmóniája kulcsfontosságú a következő lépésünk számára. Folytassuk az összekapcsolódási protokollt, és ellenőrizzük a neurofeedback rendszert.

A laboratóriumi személyzet sietve végez a kijelölt feladatokkal. A kivetítőkön az agyi hullámok és adatok pörgnek.

CUT TO:

INT. DR. JENSEN IRODA – ÉJSZAKA

Dr. Jensen az irodájában ül, ahol egy kódolt üzenetet kap a számítógépén.

DR. JENSEN (Magában) Mi ez?

Dr. Jensen bepötyögi a kódokat, és egy térkép jelenik meg a képernyőn, amely egy rejtélyes “emlékezési sziget” helyét jelzi.

DR. JENSEN (Telefonon) Ez most komoly? Részletekért azonnal találkozzunk a laborban.

CUT TO:

INT. DR. JENSEN LABORATÓRIUM – ÉJSZAKA

A csapat tagjai, köztük ALICE (30-as éveiben, számítógépes szakértő) és MAX (20-as éveiben, hacker) gyűlnek össze a laboratóriumi központban.

DR. JENSEN (Lelkesen) Egy elfeledett emlék után nyomozunk. Az egyik, amelyről azt hittük, elveszett.

ALICE (Érdeklődve) Hol találhatjuk ezt a szigetet?

DR. JENSEN Ezt a rejtélyt kell megoldanunk. Együtt.

A csapat összeáll, kész a rejtélyes “emlékezési sziget” kihívásainak szembenézni.

FADE OUT.

Milyen címet adnál neki?
 
“CyberMinds: Az Elveszett Emlékek Szigete”
Hányattatott gyerekkoromnak köszönhetően megkértem végül a ChatGPT-t, hogy legalább kiabáljon velem írásban, mert képtelen vagyok az udvariasságot elviselni, de csak ennyire juttott.

One thought on “Cyber Minds, babgulyás és a nők hatalmas hippocampusa – beszélgetés a ChatGPT-vel

Comments are closed.