Az ünnepek alatt újra a Dunán a Tündérkert

Karácsonyi meglepetéssel készül a tévénézőknek a Megafilm Service és az MTVA: december 26-tól dupla epizódokkal ismétlik a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötetéből készült, nyolcrészes szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozatot. A Tündérkert négy napon keresztül (december 26-27-28-29-én) 21 órakor lesz újra látható a Dunán reklám és megszakítás nélkül.

Újra a Duna műsorán látható a Tündérkert. A Kísértések kora alcímet viselő produkció a 17. századi Erdély hús-vér karaktereit, azok összecsapásait, szerelmeit és hatalmi vágyait mutatja be. A főszereplők, a mester (Bethlen Gábor) és a tanítvány (Báthory Gábor) kötéltánca mellett, a női szereplők hatalomra gyakorolt hatása teszi fordulatokban gazdaggá a cselekményt. Különösen Báthory Erzsébeté, akinek egy teljesen másik arcát ismerjük meg, mint amit a legendák és történelmi leírások alapján elképzeltünk.

10 érdekesség a Tündérkert kulisszái mögül

  • Szamosi Zsófia külső átalakulása Báthory Erzsébetté napi 2-2,5 óra volt. A színésznőt bevallása szerint nagyon élvezte, hogy egy idegen, sötét hajú nő nézett vissza rá a tükörből.
  • Bár Nagy Andrásnak a történet szerint egy hűséges lova volt, azt őt alakító Pál D. Attila a forgatás alatt 3 fekete lovon is ült: Ezredes, Karlosz és Holló „játszotta” a hajdúgenerális lovát.
  • Intimitás koordinátor is dolgozott a színészekkel, akitől azt is megtanulták, hogy mi a különbség a simogató bőrérintés, a szenvedélyes húsérintés vagy az erőszakosan markoló csontérintés között.
  • Báthory Gábor szerepére az utolsó pillanatban találták meg az alkotók Katona Péter Dánielt, aki – amint azt a nézői visszajelzések is igazolják – remek választás volt.
  • Eredetileg a körmönfont Bánffy Dénes nem volt lovas karakter, de az alkotók vitézebb figurának ábrázolták, ugyanis az őt alakító Kálloy Molnár Péter kiváló lovas: az idei Nemzeti Vágtán a „Tündérkert lovas felvonulást” is a színész vezette.
  • Báthory Erzsébet földalatti ispotályát a kőbányai pincerendszerben vették fel, de mégis érezhető és a korabeli erdélyi tér hangulata, ugyanis a padlómintába az erdélyi fa álmenyezetek struktúráját építették.
  • A Tündérkert főcímdala telefonos csengőhangként is letölthető a film hivatalos oldaláról. 
  • A 8 epizód a forgatókönyve összesen 381 oldal volt, 95 forgatási nap alatt 170 órányi felvett nyersanyag született.
  • A korhű fegyverek mellett 40 olyan kard is készült, amelyet a szereplők sohasem használtak, ugyanis ezek a jelmezhez tartozó kellékek voltak.
  • A Bárthory Erzsébet hűséges szolgáját, Kelement játszó Elek Ferencnek „bevarrták” a szemét a maszkmesterek: az arcán lévő forradásokat úgy alakították ki, hogy az egyik szemét teljesen eltüntették.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a MEGAFILM Service és az MTVA koprodukciójában készült fordulatos történelmi sorozat szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget ígér egy viharvert történelmi időszakban.