A BMW Group debreceni gyárának alapkőletételétől a Neue Klasse felé – Közösség, innováció és dinamikus fejlődés

2022. június 1-jén helyezték el a BMW Group Gyár Debrecen alapkövét. Az azóta eltelt időszakot rendkívül dinamikus fejlődés jellemezte az épülő gyár területén éppúgy, mint annak falain túl.

Igazán látványos szakaszába lépett a debreceni gyár építése, amelyet már a tervezés első percétől kezdve az iFACTORY koncepció mentén fejlesztettek a hatékony, fenntartható és digitalizált gyártás jegyében. A párhuzamosan zajló építési folyamatok pontos tervezést és összehangolt munkát igényelnek, ezek eredményeképpen a munka a terveknek megfelelően halad, hogy a gyár idén megkezdhesse a próbagyártást, jövőre pedig elindítsa a termelést. A fejlődés mértéke az avatatlan szem számára is jól látható.

BMW Group

2023. áprilisában érte el a legmagasabb pontját a BMW Group Gyár Debrecen Festőüzeme, amely 26 méter magas, háromszintes, 90 000 négyzetméter alapterületű komplexum. Nem sokkal később, tavaly ősszel elnyerte végső formáját az üzem Képzési Központja. Az október 30-ai ünnepélyes megnyitót követően a 6 500 négyzetméteres, kétszintes, korszerű infrastruktúrával felszerelt intézményben azonnal megkezdődött a munkavállalók és a duális szakképzési programjában résztvevő tanulók képzése.

Újabb meghatározó állomásokhoz ért a vállalat idén januárban, amikor a munkatársak birtokba vették a Kommunikációs Központot, ami a BMW Group lipcsei gyárának központi épületére alapozva a Karosszériaüzem, a Festőüzem és az Összeszerelő csarnok technológiái közötti kapcsolatot testesíti meg. Februárban megnyitott az étterem, márciusban pedig a gondoskodás új dimenzióját biztosító – az alapkőletétel óta működő – 700 négyzetméteres Egészségügyi Központ is otthonra talált a Kommunikációs Központ épületében. A magas színvonalú, a jogszabály által kötelezően előírt foglalkozás-egészségügyi szűrővizsgálatokon messze túlmutató szolgáltatásportfóliót kínáló, az alapellátási és sürgősségi feladatokat is ellátó intézményben a BMW gyár munkatársai szűrő és további preventív programokon is részt vehetnek, illetve egészségügyi tanácsadásban is részesülhetnek.

BMW Group

A Kommunikációs Központban található az az 1344 négyzetméter területű laboratórium is, amely a legújabb technológiákkal és berendezésekkel rendelkezik a hatékony munka és a prémium minőség biztosítása érdekében. Az itt dolgozó szakemberek munkája rendkívül összetett, hisz közvetlenül kapcsolódik számos további részleghez, mint például a Présüzem, a Karosszériaüzem, a Festőüzem vagy az Összeszerelő üzem. 

Számos további épület kivitelezése is gyors ütemben halad, amelyek közül jó néhány technológia területére egyre több berendezést is telepítettek már az elmúlt hetekben-hónapokban. A Nem-széria anyag raktár és a gyár egyik legnagyobb épülete, az Összeszerelő üzem is látványosan formálódnak. A Présüzembe megérkeztek az első nehéz, több mint 100 tonna súlyú berendezések is, a Festőüzem munkálatai pedig végső fázisaikba értek.

Az épülő debreceni üzem a fenntarthatóság terén is magas mércét állít fel, mely több ezer fa ültetését, saját napelempark telepítését, valamint egy hosszú távú, Debrecenre szabott, átfogó biodiverzitási stratégia kialakítását is magában hordozza. A fosszilis energiamentes gyártási folyamat során a Debrecenben debütáló Neue Klasse modellek a körforgásos gazdaság jegyében készülnek majd. A megvalósításban pedig fontos szerepet kap a „Local for local” elv is, ami a hétköznapi gyakorlat nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy a gyártáshoz legközelebb lévő beszállítókkal dolgoznak együtt a hatékony és fenntartható termelés elősegítése érdekében.

 A társadalmi felelősségvállalásban is megmutatkozik a vállalat elhivatottsága a fenntartható jövőért. A „Légy környezettudatos” elnevezésű programot idén másodszor támogatta a cég és járult hozzá ezzel is a fiatalok környezettudatosságra neveléséhez. A jövő építésére vállalkozó debreceni BMW gyár minden alkalmat megragad arra, hogy közvetlen környezetében tettekké formálja a fenti törekvéseit. Korábban, a Debreceni Virágkarnevált követően, a virágkocsin megjelent élő hortenziabokrokat debreceni oktatási és szociális intézményekben ültették el. Idén februárban pedig az adventi időszakból megőrzött földlabdás fenyőfákat adományoztak a Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium számára, amelyeket a gyár dolgozói az intézmény diákjaival közösen ültettek el.

BMW Group

A környezettudatos jövőből adott ízelítőt a BMW csapata azzal is, hogy a Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális eseményére, a Campus Fesztiválra tavaly elhozta tanulmányautóját, a BMW i Vision Circular modellt. A négyüléses, teljes egészében elektromos meghajtással szerelt jármű bőséges utasteret kínál, mintegy négy méter hosszú alapterületen és kiválóan szemlélteti a BMW Group azon átfogó, minden részletre kiterjedő felfogását, amelynek középpontjában a hosszútávon fenntartható személyes mobilitás áll. A járművet a mérnökök következetesen a gazdasági körforgás alapelvei mentén fejlesztették ki, a száz százalékban újrahasznosított anyagok felhasználása és a százszázalékos újrahasznosíthatóság jegyében. A közönségnek nem kellett sokat várnia a következő tanulmányautó megismerésére sem: első alkalommal érkezett Magyarországra az i Vision Dee modell, amelyet novemberben a MODEM-ben tekinthettek meg az érdeklődők.

Mindezek mellett a BMW gyár számos olyan kezdeményezést indított útjára vagy támogat, amelyekkel hosszú távú, pozitív hatást szeretne gyakorolni a debreceni közösség jelenére és jövőjére. Tavaly decemberben pedig Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen elnök-vezérigazgatója a Karl-Monz Alapítvány nevében 25 000 eurós támogatási hozzájárulást adott át a debreceni Gyermekklinikán a Nők a Rákos, Fogyatékos és Krónikus Beteg Gyermekekért Alapítvány részére. Továbbá karácsony közeledtével összesen 50 000 euró értékben ajánlott fel adományokat öt debreceni szervezet számára, hogy nehéz helyzetben élő családokat támogasson.

Dinamikusan növekszik a vállalat lelkes csapata is. Az intenzív toborzási tevékenység a következő hónapokban sem csökken és a pozíciókról tájékozódhatnak az érdeklődők a karrieroldalon, valamint a    BMW Group Gyár Debrecen Facebook  oldalán.

A most belépők mellett a gyár a következő generációkra is odafigyel. A vállalat fontos küldetése az oktatás támogatása, amely szintén elengedhetetlen a jövő építéséhez.  Tavaly szeptemberben elindult a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programja, amelyen évfolyamonként száz nappali tagozatos tanuló vehet részt. Az idén szeptembertől már 200 főre bővülő diákság a legmodernebb járműgyártással kapcsolatos technológiákkal ismerkedhet meg és szerezhet jártasságot az Ipar 4.0 és többek között a robotika, a 3D nyomtatás, a virtuális és a kiterjesztett valóság világában. Mindezeken túl kommunikációs, prezentációs és projektmenedzsment ismeretekhez is juthatnak. A hároméves program sikeres teljesítését követően a végzett tanulók teljes munkaidős pozícióban helyezkedhetnek majd el a debreceni gyárban.

A szakemberképzést segíti az az oktatást, a tudományt és a kutatásfejlesztést érintő együttműködési megállapodás is, amit a vállalat tavaly júliusban írt alá a Debreceni Egyetemmel. Ez az immár hét karra kiterjedő együttműködés teljesen új szintre emelte a felek közti partnerséget.

Szintén kiemelkedő egy másik rangos oktatási szereplővel kialakult sikeres kooperáció: a BMW Group Gyár Debrecen és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködése többéves múltra tekint vissza.  A közös képzések kapcsán már egészen korán megkezdődtek az előkészítő egyeztetések, hiszen az autógyártó teljesen új struktúrájú szakmai oktatást indított Debrecenben. A partnerség legújabb mérföldköveként március közepén jelentették be, hogy szeptembertől már 200 diák vesz részt a programban.

BMW Group

A hatékony tudásmenedzsment és élményalapú pályaorientáció érdekében a BMW Group Gyár Debrecen ebben az évben csatlakozott a Lányok Napja kezdeményezéshez is. Ennek keretében nyitották meg a kapukat az általános iskola felső tagozatos és a középiskolás lányok előtt, akik betekintést nyertek az iFACTORY világába, megismerkedhettek számos BMW modellel, a bajor vállalat kultúrájával, oktatási programjaival, valamint a mechatronika, a gépjárműmechatronika, az elektronika és az informatika érdekességeivel, karrierút lehetőségeivel.

A már elért sikerek mellett a vállalat izgatottan és óriási lendülettel készül a következő fázisokra, amelyek legkisebb láncszeme is a Neue Klasse gyártásához járul majd hozzá. A BMW Group Gyár Debrecen 2025-ben kezdi meg a termelést, több mint 1500 munkavállalóval, egyben ekkor gördül le a gyártósorról a Debrecenben debütáló, tisztán elektromos meghajtású Neue Klasse első modellje is.