Duplacsuklós járműkülönlegesség a 75 éves kelenföldiautóbuszgarázs nyílt napján

Május 11-én, a közlekedési kultúra napján folytatódik a BKV nyílt nap sorozata, ezúttal a 75 éves kelenföldi autóbuszgarázs nyitja meg kapuit a közlekedésbarátok előtt. Különleges járművek, vezetett csarnoklátogatás, Kresz-pálya vár minden korosztályt az egész napos, ingyenes rendezvényen. A Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV közös szervezésében pedig kerekasztalbeszélgetést hallgathatnak meg az érdeklődők a közlekedésbiztonságról.

A BKV két különleges, duplacsuklós busza is várja a közösségi közlekedés rajongóit a főváros legrégebben működő autóbusz-telephelyének nyílt napján szombaton. Kelenföldön állomásozik ugyanis az az Ikarus 293-as duplacsuklós, amelynek egyetlen modelljét 1988-ban gyártotta le az Ikarus. Replikája két éve készült el a BKV-nál. A nem mindennapi jármű két Ikarus 280-as buszból született meg, a szerelők évekig dolgoztak rajta. A másik duplacsuklós egy Van Hool, játszóbuszként működve, már évek óta a kisgyermekek kedvence a BKV nyílt napjain.

A nosztalgiaflottából – egyebek között – az IK396-os MALÉV Ikarust, az IK405-öst vagy az IK415-öst nézhetik meg közelebbről a közlekedésbarátok. A Mávag TR5-össel utazni is lehet a telephelyen belül, az IK180-ason pedig egy kelenföldi garázstörténeti tárlat látható majd. Az érdeklődőket retró Ikarusok szállítják az Etele térről és a Móricz Zsigmond körtérről a telephelyre, a járatok 10:00 és 15:30 között fél óránként indulnak.  Az Ikarusokkal visszafelé is lehet utazni, 10:20-tól – szintén fél óránként – indulnak a járatok a buszgarázstól.

A látogatók – előzetes időpontfoglalással – vezetett túrákon is részt vehetnek a szerelőcsarnokban, illetve szimulátorokon, sőt oktatóbuszokon is kipróbálhatják, hogy menne nekik az autóbusz-vezetés. Erre a két programra csütörtöktől lehet majd regisztrálni a társaság weboldalán.  Az Autóklub jóvoltából lesz
KRESZ-pálya is a legkisebbeknek, a nagyobbak pedig autóbusz makettekkel, vagy éppen eredeti kijelzőkkel, utastájékoztatókkal találkozhatnak, sőt BKV-s ajándéktárgyakat, relikviákat, viszonylatjelző táblákat is vásárolhatnak.

Május 11-e 2015 óta a közlekedési kultúra napja, a biztonság- és környezettudatosan, udvariasan közlekedő emberek ünnepnapja. Ebből az alkalomból a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV
kerekasztalbeszélgetést szervez a közlekedésbiztonságról. A 10:30-kor kezdődő rendezvényen a Magyar Autóklub, a Budapesti Autósok Közössége, a Közlekedéstudományi Egyesület, a Magyar Közlekedési Szövetség és a BKV szakemberei vesznek részt.  A beszélgetést élőben lehet majd követni az BKV Facebook oldalán.

A közlekedési kultúra napjához kapcsolódik az a járművezetői verseny is, amelynek egyik helyszíne a kelenföldi autóbuszgarázs környéke lesz, és elsősorban a buszok fogyasztását mérik majd. Ezzel egyidőben Miskolcon az elektromos busz kategóriában, a BKV Száva villamos kocsiszínében pedig a villamos kategóriában, szimulátoron rendezik meg az energiafogyasztási egyéni versenyt.

A BKV kelenföldi nyílt napjára menetrendszerinti járatokkal (7-es, 53-as busz, 49-es, 19-es villamos) is el lehet jutni. Érdemes a közösségi közlekedést igénybe venni, mert a buszgarázs körül a parkolás helyhiány miatt korlátozott!