Egy év múlva nyitja meg kapuit a felújított Notre-Dame

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök bejelentette, hogy egy év múlva befejeződnek a Notre-Dame-székesegyház felújítási munkálatai és ismét látogatható lesz a történelmi épület.

Párizs ikonikus katedrálisa, a Notre-Dame egy év múlva, december 8-án ünnepelheti újranyitását, jelentette be a francai államfő a helyszínen – közölte az euronews. Az államfő szemügyre vette, hogyan haladnak a helyreállítási munkálatok. A turisták által is kedvelt katedrális nagy részét tűz pusztította el 2019-ben. 

Képek forrása: Cathédrale Notre-Dame de Paris

Emmanuel Macron arról is beszélt, hogy a megnyitóra meghívják a pápát, valamint bejelentette a Notre-Dame múzeum megalapítását. A francia elnök tisztelgett Jean-Louis Georgelin tábornok előtt is, aki augusztusi haláláig felügyelte a helyreállítási munkálatokat. A nevét belevésték az új torony egyik gerendájába.

A Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. Alapkövét 1163-ban fektette le III. Sándor pápa, ezután egészen 1345-ig folyamatosan építették. A történelem során többször felújították.

2019. április 15-én késő délután kigyulladt a székesegyház felállványozott tornya és tetőszerkezete. Az oltáshoz legalább 400 tűzoltó érkezett a helyszínre. A lángok a templomépület felső részében csaptak fel, ahol felújítási munkálatok zajlottak. A tűz következtében összeomlott a katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, a tetőszerkezet kétharmada pedig megsemmisült.