Tovább használnád a Windowst? Fizess rá elő!

Microsoft bejelentése a Windows 10 hivatalos támogatásának lejártáról és az Extended Security Update lehetőségéről.

A Microsoft nemrégiben bejelentette, hogy 2025-ben véget ér a Windows 10 operációs rendszer hivatalos támogatása. Ez a bejelentés azt jelenti, hogy ezen időpont után már nem kapunk biztonsági frissítéseket és hibajavításokat a rendszerhez, hacsak nem lépünk be az Extended Security Update programba, amelyre a vállalati és civil felhasználók is lehetőséget kapnak, de pénzért.

A hivatalos támogatás 2025. október 14-én zárul le, és az Extended Security Update program lehetőséget kínál arra, hogy a kritikus havi frissítések továbbra is elérhetők legyenek. Azonban a részletekről, például az árazásról és a regisztráció folyamatáról, egyelőre nincs teljes információnk.

A Microsoft azonban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi 22H2-es verziójú Windows 10 lesz az utolsó. Ez azt jelenti, hogy az éves, nagyobb frissítésekre ne számítsunk 2025-ig, és a rendszer új funkciókban sem gazdagodik.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Windows 11-re való frissítés kizárólag olyan számítógépeken lehetséges, amelyek megfelelnek a rendszer szigorú hardverkövetelményeinek. Ez lehet probléma sok Windows 10 felhasználó számára, akiknek a gépük nem felel meg a Windows 11 követelményeinek.

Ez az bejelentés rávilágít arra, hogy a Windows 10 használatának folytatása után kockázatos lehet, mivel a biztonsági frissítések hiánya sebezhetővé teheti a rendszert, és a felhasználók adatai veszélybe kerülhetnek. A Microsoft jelenleg is rendszeresen biztonsági frissítéseket szállít, de a 2025-ös határidő után ezek elmaradnak.

Bár a Microsoft jelenlegi terveket közölt, nem zárható ki, hogy a cég változtat ezeken az elképzeléseken, különösen, ha a felhasználók visszajelzéseikkel vagy az általános igényekkel kapcsolatban kifejezik aggodalmaikat. Mindazonáltal a jelenlegi információk alapján érdemes időben elkezdeni az átállást egy biztonságosabb rendszerre.