Egy éves szülinapját ünnepli a kortárs művészet élő helye, a Hungarian Art & Business

A megnyitás óta mintegy 15.000 látogató vett részt a HAB időszaki kiállításain.

Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával létrejött Hungarian Art & Business (HAB) az Andrássy úton, amely a kortárs művészet egyik központi színterévé vált. Rendszeres időszaki kiállításainak, izgalmas szakmai előadásainak, alkotóműhely-foglalkozásainak és családi programjainak köszönhetően korosztálytól függetlenül mindenki megtalálhatta a számára izgalmas élményeket az elmúlt időszakban. Tavaly óta számos eseménynek adott otthont a központ, az időszaki kiállításokon pedig mintegy 15.000 látogató vett részt. A HAB kiemelt céljaként fogalmazta meg, hogy formabontó kulturális központként összekapcsolja a látogatókat a művészettel és egymással is, ennek jegyében pedig a következő időszakra is rengeteg programmal készül.

Az MBH Bank Művészeti Alapítvány támogatásával 2023-ban kezdte meg működését a Hungarian Art & Business (HAB) kortárs fókuszú művészeti központ. A HAB egy olyan interaktív kulturális és közösségi tér, ahol a látogatók nemcsak megtekinthetik, hanem akár részesei is lehetnek a művészeti alkotófolyamatnak és a művészeti szcéna párbeszédének.

Az elmúlt év során számos izgalmas programot kínált a központ, a nagy sikerrel záruló időszaki kiállítások mellett többek között olyan érdekes előadásoknak, szemináriumoknak és családi napoknak is otthont adott, amelyek a művészettel való találkozást élménnyé varázsolták minden korosztály számára. Az első születésnap alkalmából a HAB színes programsorozatot is hirdetett, amelynek keretében habostorta-készítéssel, a grafikai műhelyben zajló workshoppal és különleges tárlatvezetéssel várták az érdeklődőket.


Sikerek és mérföldkövek a Hungarian Art & Business életében

Az elmúlt évben négy nagyszabású, nemzetközi művészeket is felvonultató tárlat nyílt a központban, amelyek rekordszámú, mintegy 15.000 főt számláló látogatóközönséget vonzottak: a HAB nyitókiállítása Korokon át címmel az MBH Bank nívós gyűjteményének fontos műalkotásait vonultatta fel kortárs alkotók munkáival párhuzamba állítva. Ezt követte a Teremtés. A létezés ereje című tárlat, amely az emberi lét egyik legmélyebb kérdését, a teremtést helyezte fókuszba. Az újév elején nyílt meg az Új Kezdet kiállítás, amely az Antal–Lusztig-gyűjtemény remekműveiből válogatott, ezt pedig a jelenlegi, Vasarely x Fajó: A bolygó meghódítása c. tárlat bemutatkozása követte. A kiállításokat folyamatos tárlatvezetések kísérik kiemelkedő szakemberek és művészek közreműködésével.

A ház alsó szintjén működő alkotó- és hiánypótló grafikai műhely programjai szintén nagy népszerűségnek örvendtek az érdeklődők körében; a rendszeres HAB Napok és egyéb foglalkozások regisztrációi órák alatt megteltek, a meghívott közéleti szereplőkkel – mint Dr. Máté Gábor, Kepes András vagy Pál Feri atya – tartott szakmai előadások, kerekasztal- beszélgetések és szabadegyetemek pedig folyamatosan megtöltötték az épület tereit.

Jelenleg Dr. Révész Emese művészettörténész a grafika nagy generációját bemutató előadás-sorozatára, szakmai tárlatvezetésekre, valamint a június 22-i Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében szervezett izgalmas programokra várják a látogatókat.

„A HAB olyan többfunkciós művészeti ház, amelynek azt gondolom, hogy a régióban nincs párja. Az MBH Bank támogatásának köszönhetően nemcsak egy különleges, nagy művészeti múltra visszatekintő épületben működhetünk, hanem lehetőségünk van kiemelkedő színvonalon kiállításokat és egyéb programokat szervezni. A művészettel való kapcsolódásnak köszönhetően egy sokkal gazdagabb, elfogadóbb és kreatívabb társadalom létrejöttét segíthetjük elő – örülünk, hogy az MBH Bankkal közösen haladhatunk ezen az úton”

– emelte ki Vékony Délia, a HAB művészeti igazgatója.

A HAB tevékenységének további kiemelt pillére a művészek támogatása: ehhez a központ ösztöndíj- és rezidenciaprogramot is biztosít számukra. Immár a harmadik rezidens művész tölti meg élettel az épület felső szintjén helyet kapó stúdiólakást, ezúttal Sanghee Noh koreai, feltörekvő képzőművész személyében. A magyar képzőművészeti szcéna támogatására már több alkotói pályázatot – roma képzőművészeket támogató pályázat, HAB Díj, Art Wall Café pályázat, Grafikai Alkotói Pályázat – is hirdetett a központ az MBH Bank Művészeti Alapítvány jóvoltából, amelyek keretében anyagi és szakmai támogatást, illetve kiállítási lehetőséget is nyújtanak a nyertes művészeknek, miközben többük alkotása is bekerült az MBH Bank műgyűjteményébe.


Kulináris kikapcsolódás

A főváros szívében, a Világörökség részeként védett Andrássy úti klasszicista palotasor egyik legszebb épületében a központ interaktív terei mellett a szintén nagy sikerrel működő Csók Cukrászda & Bisztró is várja az érdeklődőket, ahol az elegáns környezetbe illeszkedő bisztrófogásokkal, süteményekkel és különleges italokkal gazdagíthatjuk a helyszínen megélt kulturális élményeket.