Legyen a Horváth kertben Budán! – Izgalmas kalandra hív az Imagine (nem csak) Budapesten

Nézd más szemmel a világot! Ez a jelmondata az Imagine sétáinak, melyekre országszerte több helyen – Budapest mellett Debrecenben, Veszprémben és Pécsett – várják azokat, akik szeretnék a dolgok mögé látva még jobban megismerni a várost, ahol élnek, vagy gyakran megfordulnak.

Gasztrotúra, irodalmi kirándulás, exkluzív épületbejárás, sétaszínház, vagy épp építészeti barangolás: az Imagine csapata mindezekben igazán otthonosan mozog. Vezetett sétáik során különleges szemüvegen keresztül mutatják meg népszerű magyar városok egy-egy szeletét a velük tartóknak. Olyan helyekre kalauzolják el a hozzájuk szegődőket, melyeken talán ők maguk is nap, mint nap megfordulnak, így szívesen megismernék azok titkos vagy kevésbé titkos, de nehezen kibogozható történetét.

Az Imagine munkatársai minden sétát alapos kutatómunkával készítenek elő, túravezetőik pedig igazán felkészültek, és behatóan ismerik az adott városrész, vagy épület történetét, így a közös út során nem csak mesélnek, de kérdésekre is szívesen válaszolnak. A barangolások időtartamukat tekintve jellemzően másfél-három óra között mozognak. Ez idő alatt a kíváncsi kalandorok izgalmas időutazáson vesznek részt, ahol számos olyan történetet hallhatnak, melyek később talán mindig eszükbe jutnak majd, ha a környéken járnak.

Barangolások a fővároson túl

Bár a legtöbb program Budapesten érhető el, a vidéki paletta is izgalmas alternatívákat kínál a túrázni vágyóknak. Veszprémben, az Óváros tértől indulva és oda visszatérve, egy 19. századi borbélylegény, Francsics Károly mindennapjain és naplórészletein keresztül bontakozik ki a gyönyörű város korabeli képe. Mindazok, akik velük tartanak, így betekintést nyerhetnek abba, milyen lehetett akkoriban piacra járni, megházasodni, vagy kirúgni a hámból és másnap kótyagosan ébredni.

Debrecenben Szabó Magda és Csokonai szülővárosában – a kalandorok kereskedő cívisek nyomába eredhetnek, és természetesen irodalmi sétára is indulhatnak. Olyan legendák kedvenc helyeit vadászva járhatják be a várost, mint Ady Endre, az Arany Bika szállóban gyakran időző Krúdy, vagy Móricz Zsigmond, aki szintén itt szállt meg, ha alkalmasint debreceni szeretőjéhez látogatott.

Imagine
Az Arany Bika szálló Debrecenben

Míg Magyarország második legnagyobb városában nagy irodalmáraink történetét ismerhetik meg az érdeklődők, addig azok, akik délnyugat felé veszik az irányt, az Imagine segítségével megismerhetik Pécs ezer arcát is. A túrázók itt nem csak időutazó történelmi sétára indulhatnak, de helyi hölgyek nyomába is eredhetnek, és a belváros utcáin andalogva közösen idézhetik meg a legemlékezetesebb nőalakokat, akik nélkül Pécs ma korántsem lenne az, ami.

Nékem csak Budapest kell…

Az Imagine sétáit tekintve a budapesti választék igazán színes, érdeklődési körtől függetlenül szinte bárki találhat kedvére való programot, legyen szó gasztrotúráról, irodalmi felfedezőútról, vagy izgalmas épületek bejárásáról.

Az Imagine-nel a vállalkozó kedvűek felfedezhetik Budapest föld alatti részét, amennyiben elég bátrak ahhoz, hogy lemerészkedjenek a Várnegyed mélyébe, de egy két és fél órás sétán bejárhatják a belváros titkos kertjeit és tereit is. Exkluzív épületbejárásra indulhatnak a Párisi Udvarba, a főváros egyik legszebb ékkövébe, mely során – a Párisi Udvar Hotel Budapest jóvoltából – annak elzárt részeit is megtekinthetik, de zárás utáni barangolásra indulhatnak a Mátyás-templomba is.

Imagine
Krisztinaváros látképe – Az Imagine irodalmi túrára hív Budán is

Az Imagine egyik legújabb programja során az Adria-palotába invitálja az önjelölt felfedezőket, hogy a föld feletti Atlantiszhoz kapcsolódó történetek nyomán, a történelem hullámain ringatózva találkozhassanak egykori tengeri utakkal, óceánjáró hajókkal, vagy tengerentúli, ínyenc falatokkal.

A zene szerelmesei minikoncerttel kiegészített organatúrára indulhatnak, a gasztrokalandok kedvelői pedig az Édes élet, vagy a Kóstoló Olaszországból séták során ismerkedhetnek meg izgalmas történetekkel és az azokhoz köthető, kultikus budapesti éttermekkel, kávézókkal.

Legyen a Horváth kertben Budán! – vagy a Palotanegyedben Pesten

A könyvmolyok számára kihagyhatatlan program az Imagine két budapesti, irodalmi témájú túrája. Míg az Irodalmi séta a Palotanegyedben a pesti oldal poétikai tereit mutatja be, a Pollack Mihály tértől egészen a Kálvin térig, Szabó Lőrinc, Pilinszky, vagy épp Karinthy nyomába szegedőve, addig krisztinavárosi “kistestvére” ugyanezt Budán kísérli meg – nem kevés sikerrel.

A Legyen a Horváth kertben Budán alcímet viselő séta Krisztinavárost mutatja be egy teljesen új, irodalomtörténeti szemüvegen keresztül. Bár nem szombaton este, fél nyolc után kezdődik, a három órás barangolás így is számtalan izgalmat tartogat azok számára, akik részt vesznek rajta. A csapat nem meglepő módon a Bécsi kapu térnél található Hatvany kastélyból indul útjára, pont úgy, ahogy a korban a legtöbb irodalmi projekt is összefüggésbe volt hozható Hatvany Lajos nevével.

A későbbiekben a résztvevők nem csak abba kapnak betekintést, kiről kapta Krisztinaváros a nevét, és miért úgy nevezték el egyes utcáit, ahogy, de meghallgathatnak megannyi, az egyes állomásokhoz valamiképpen kapcsolódó, és meglehetősen szórakoztató Harmos Ilona írást is. Spoiler: Kosztolányi felesége igazán jól írt.

Ellátogathatnak oda, ahol egykor Szabó Magda és Szobotka Tibor éltek – és ahol az írónő többek között Az őz című, legendás regényét is megírta -, csupán néhány méterrel arrébb pedig Márai alakja elevenedik meg annál a lakásnál állva, ahol az író 1931 és 45 között töltötte mindennapjait felesége, Lola társaságában.

Imagine
Márai Sándor mellszobra a Mikó utcában

Az alcímben is megemlített Horváth kerthez – mely a séta végállomása – közeledve szóba kerül Kosztolányi Dezső, vagy a magyar irodalom egyik leghíresebb szerelmi háromszöge Kozmutza Flóra, Illyés Gyula és József Attila hármasa –, de a résztvevők meglátogathatják azt a budai házat is, melynek egyik lakásában Ottlik Géza élt és dolgozott 1958-tól egészen haláláig.

Imagine
A ház, melyben Ottlik Géza lakott és alkotott 1958-tól haláláig

Az Imagine sétája Horváth Zsigmond egykori magánkertjében, a híres, és igazán hangulatos Horváth kertben ér véget, melyet a túrázók – mintegy levezetésképp – körbesétálhatnak, mielőtt tovább állnak.

Nézd más szemmel a világot!

Az Imagine valódi kalandot ígér és nyújt azoknak, akik bizalmat szavaznak a csapatnak. A hozzájuk szegődők nem csak csodálatos városokat fedezhetnek fel még mélyrehatóbban, de olyan tudással is gazdagodnak, mely segíthet, hogy más színben lássák környezetüket, vagy akár magát az életet. Számos inspiráló történet kerül szóba, melyek extra színt kapnak azáltal, hogy nagy részük pontosan ott hangzik el, ahol egykor valóban megtörtént.

Imagine
Déryné szobra a Horváth kertben

Másfél-három óra alatt nem csak fizikai, de szellemi jólétéért is tehet az, aki befizet egy ilyen “útra”, amely nem csak a mozgás, és az izgalmas, néha már korabeli pletyka számba menő történetek, de az Imagine-től kapott új szemüveg miatt is teljesen megéri, melynek köszönhetően talán valóban más szemmel nézi majd a világot.