Egyszerűsített és kedvezőbb tömegközlekedési tarifarendszer jön

Magyarországon egyszerűsített és kedvezőbb tarifarendszer lép életbe, jelentős változásokat hozva a helyi közlekedési díjak terén. A MÁV-Volán-csoport szerint az új rendszer kiemelkedően kedvez a fiatalabb és idősebb utazóknak, valamint kínál egyedi, rugalmas díjtermékeket a napi többszöri utazásra számítóknak.

A legfontosabb változások közé tartozik, hogy a 14 év alatti utazók ezentúl díjmentesen utazhatnak, míg a 14-25 év közöttiek féláron vehetnek jegyet. Az országbérlettel mostantól az első és prémium osztályra is lehetőség lesz kiegészítő jegy váltására.

Az új tarifarendszerben az ország- és vármegyebérletek változatlan feltételekkel maradnak elérhetők. Ezek elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de az ellátottak utazási utalványával rendelkezőkkel is igénybe vehetők.

A MÁV-Volán-csoport hangsúlyozza, hogy a többi bérlet típus megszűnik, ideértve a félhavi, HÉV-bérleteket, Volánbusz környéki bérleteket és a TramTrain-bérleteket is. Ezzel egyidejűleg bevezetésre kerül a “Vármegye24” és “Magyarország24napijegyek, amelyek különféle utazási szükségletekre nyújtanak megoldást.

Az új rendszer díjmentes utazást biztosít azoknak a fogyatékkal élőknek és tartósan betegeknek, akik jelenleg 90% kedvezménnyel utaznak a helyi közlekedésben. Továbbá, számos kategóriában, beleértve a vakokat, hallássérülteket, magasabb összegű családi pótlékban részesülőket és fogyatékossági támogatásban részesülőket, a jegyváltás és utazás díjmentessé válik.

Fotó: Vajda János

Nagyobb családok, hadirokkantak, menekültek és további kategóriák is részesülnek különféle kedvezményekben, amelyek az utazási költségek csökkentését célozzák.

A közalkalmazottak regisztrációhoz kötött, korlátlan számú utazási lehetőséget biztosító 50% kedvezményben részesülnek, míg az ellátottak utazási utalvánnyal 50% kedvezményt élvezhetnek, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérleteket vásárolhatnak. Az új rendszer számos réteg számára nyújt megoldást, azzal a céllal, hogy a helyi közlekedés még elérhetőbb és vonzóbb legyen Magyarországon.