Ellepték a kék vércsék a Magyar Zene Házát!

A kék vércse nagyon furcsa madár. A legtöbb sólyomfélétől eltérően telepesen költ, egész évben – még a vonulás során is – rendkívül szociális, az éjszakákat gyülekezőhelyeken tölti. Hazánkban legfeljebb néhány ezer példányt számlál egy-egy ilyen őszi gyülekező, de a közelmúltban magyar kutatók egy eldugott angolai kisváros mellett elképesztő felfedezést tettek.  

A National Geographic és számos hazai cég, civil szervezett segítette azt a 2023 márciusában lezajlott utat, amikor kutatók és filmesek közösen Angolába utaztak, hogy megörökítsék ezt a madárvilágban is rendkívül ritka jelenséget. „Amerre néztünk, mindenhol kék vércsék borították az eget. Ezres, tízezres csapatokban gyülekeztek. Katartikus élmény volt” – nyilatkozta Dr. Palatitz Péter, az MME kékvércse-védelmi koordinátora a felfedezést követően. 

Szeretnénk, ha minél több ember élhetné át ezt az egyedülálló természeti jelenséget, ezért a Magyar Zene Házával közreműködve különleges vetítéseket szerveztünk. Június 5-től kezdődően két hétig (majd szeptembertől újra) egy különleges térben, a Zene Háza Hangdómjában láthatóak a világ legnagyobb ragadozómadár-gyülekezőhelyén készült egyedülálló, a teljes látóteret betöltő, 360 fokban kivetített felvételek. A premier vetítést megelőző megnyitó ünnepségen beszédet mondott Őexcellenciája José Filipe angolai nagykövet, Dr. Nagy István agrárminiszter nevében Schmidt András osztályvezető, és ifj. Vitray Tamás, a National Geographic főszerkesztője.  

A FALCOPOLIS filmeket és a bevezető előadást tartalmazó 45 perces műsor felejthetetlen élményt nyújt a természet szépségei iránt fogékony látogatóknak.  

További információ:  

Vetítési időpontok és jegyek itt.