Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Ha május, akkor Villányi BorZsongás Fesztivál

május 3 /10:00 - május 5 /20:00

Borzsongás

A Villányi BorZsongás Fesztivál május elején kerül megrendezésre, és színes programokkal várja mindazokat, akik nem vetik meg a finom borokat.

A Villányi borvidék Magyarország déli csücskében található, ahol a sajátos éghajlat és földtulajdonságoknak köszönhetően kiváló borok termelését teszik lehetővé. A termelők nagy figyelmet fordítanak a minőségi borok előállítására, amit az országban egyedülálló Villányi Eredetvédelmi Rendszer garantál. A Villányi borokat a szakemberek és a fogyasztók is kiemelkedő minőségűnek és a hazai borpiac legkeresettebb termékei közé sorolják.

A borvidéken az erős hagyományokra alapozva fejlődött a borászat, ahol a fejlődés vágya, a szorgalom és az elszántság ötvöződött. A rendszerváltás után a villányi borászatok voltak az elsők, akik úttörő szerepet játszottak a hazai borkultúra alakulásában: Tiffán, Gere, Polgár,és Bock. Ők voltak azok, akik az 1990-es években elnyerték az “Az év bortermelője” címet, és bár azóta sok minden változott, a velük kialakult hírnév ma is hatással van a villányi borvidékre.

Ezen a területen a borászat már a római korban is jelen volt, és bármilyen nemzetiség dominált is a vidéken, mindig fontos volt a bortermelés. A rómaiak, magyarok, szerbek, németek mind hozzájárultak új szőlőfajtákkal és borászati technikákkal az előző évszázadok tudásához és szokásaihoz.

Villányi borvidék borzsongás
Villányi pincesorok. Fotó: Villányi borvidék

Magyarország legdélibb, szubmediterrán éghajlatú borvidéke mindössze 4500 hektárnyi területet foglal magában, amiből jelenleg csak 2400 hektáron termelnek szőlőt, nagyjából 55 fajtát. A talajok általában gazdagok szerves anyagokban és mészben, agyagos löszös jellegűek az egész borvidék területén. A siklósi területeken magasabb a kalciumtartalom, ami markánsabb savtartalmat biztosít az itt készült boroknak.

Mindezt figyelembe véve nem is meglepő, hogy ennyire népszerűek a Villányi borvidék nedűi, amelyeket most három napon keresztül kóstolhatnak a borok szerelmesei a Villányi BorZsongás Fesztivál keretében, ahol rengeteg program között válogathatnak a kóstolni vágyók: élőzenés svédasztalos vacsora, vezetett pincetúrák, történelmi borlátogatás, ételkostolás, piknik és sok más színes program várja az érdeklődőket május 3. és 5. között, rengeteg helyszínen: Bock Pince, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás & Zsolt Pincészete, Günzer Családi Birtok, Vylyan Pincészet, Csányi Pincészet, Dráva Hotel, Hotel Cabernet, Vinatus Pince, Polgár Pincészet, Maczkó Róbert Pincészete, Gergen Birtok, Joe Bácsi Rezidenciája, Ottó Panzió, valamint a Bocor Fogadó kínálatában.

Borzsongás

A programokra egyénileg kell regisztrálni mindegyik helyszínen, így érdemes minél előbb megejteni a regisztrációt, hogy biztosan ne maradjanak le semmiről.

Érdemes a május e csodás vidéken a legfinomabb borok társaságában elindítani!

Részletek

Kezdés:
május 3 /10:00
Vége:
május 5 /20:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , ,

Helyszín

Villányi Borvidék
Felszabadulás utca 80
Villány, Baranya 7800 Magyarország
+ Google Térkép
Phone
+36707770998
View Helyszín Website