Ez a GeekCon aztán tudja mi kell a népnek

Izgatott toporgás, hering parti, szégyenlős tekintetek és eszméletlenül élethű cosplayek a GeekCon-on. Mindenki megmutathatta kicsit az egyéniségét.

November 11-én ötödik alkalommal került megrendezésre a GeekCon a Ferencvárosi Művelődési Központban. Hullámzó tömeg kacskaringózott a folyosókon, térkép kellett volna, hogy kiigazodjak a geekdzsungelben. Öt perc után feladtam, beálltam a legközelebbi sorba és hagytam, hogy vigyen a fanatikus áradat.
A színházterem megnyitóját egy Marvel kerekasztal beszélgetéssel kezdte Ádám, Gergő és Dávid. Beszámoltak egy-két újdonságról, friss hírről és teóriáról. Akkor jutott eszembe, hogy a Loki 2. évad utolsó részét még meg se néztem, úgy hogy kifutottam a teremből a spoiler elől.


Standok japán kajával és üdítővel, édességekkel, játékokkal, kulcstartókkal, kütyükkel. Végtelenített LEGO, Pokémon, Dragonball, DC és Marvel figura kínálat, de a Gyűrűk Urából is élethűen elkészített kardokat, sisakokat és páncélokat láttunk.

A főütőér a játékterem volt, ahol retro és modern videojátékokat próbálhatott ki mindenki. Jobbra ezer éves monitorokra tapadt tekintetek, balra két arcade táncgépet taposott két japán diáklánynak öltözött tini, a sarokban előadás a nem tudom miről, mert Jack Sparrow és Darth Vader is elsétált mellettem.

A tömegben keletkezett szűk ösvény kifelé vezetett, a dohányzóba. Hittem én…
Hoppá, bárpult a GeekCon-on. Még a végén kiderül, hogy egy fesztivállal ér fel az esemény. Ekkor már szakadt az eső, próbált mindenki tető alá kerülni. Kora délután még visszafogottak voltunk, szerényen kávéztunk, egy démonnak kifestett lány XL-es instant japán levest evett mellettem. Respect – gondoltam. – ő tudja, hogyan kell bulizni.
Bekávézva visszatámolyogtam a játékterembe, ahol kiszúrtam Nudlit.
Pápai Bence programozó, aki mesterségét a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanítja is, szintén részt vett a GeekCon-on. A Put Bud Nudli’s Adventure nevű játékot Bence Nudli nevű házikedvence ihlette és már streamen is elérhető. A másik játéka a Put Bud 3D-s változata, ami ugyan fejlesztés alatt áll még, de mi már kipróbálhattuk. Bence megsúgta, hogy egy-egy ilyen mű elkészítése nagyjából 1 év és a legnehezebb része az, amikor elkészül egy prototípus és abból egy olyan style-t kell csinálni, ami élvezhető és eltudod adni. Sajnos még támogatók nélkül viszi saját projektjeit, de nagyon szorítok neki, hogy ez megváltozzon.

A legjobb része persze a cosplay verseny az egésznek. Öt kategóriában lehetett győzni: performance, craftmanship kezdő és veterán, zsűri és a közönség kedvence. 

Molnár Izabella és Fekete-Nagy Flóra produkciója különösen érzékire sikerült. Nem ismerem a karaktereiket, de most már rákeresek, szigorúan kutatási célokkal… egy barátomnak.

A verseny után a “kávézó” is megtelt, a benti fülledt hangulat miatt kellett valami hideg mindenkinek. A társaság egy része ötre már tényleg fesztivált rendezett kint, valaki egy JBL hangszóróval zenét teremtett nekünk, volt röhögés és visítás zárásig.

Jövőre is kinézek. Ha így folytatódik a GeekCon karrierje, még a végén tényleg fesztivállá növi ki magát pár éven belül.